fredag 31 augusti 2012

Absolute Dark Knight


Det här ska som sagt vara en blogg om film. Så vad är detta? Jag brukar ju skriva om saker som kan relateras till film men det brukar handla om mer konkreta saker. Som böcker om film, som samlarföremål och på sin höjd serier som sedan gjorts till film. Frank Millers berömda serie The Dark Knight Returns tillhör inte någon av dessa kategorier. Å andra sidan har den självklart influerat Nolas Batman-trilogi. Särskilt The Dark Knight Rises då ju båda handlar om slutskedet av Batmans karriär.

Jag köpte denna Absolute edition för några år sen men den har stått i bokhyllan oläst. Med anledning av att jag såg The Dark Knight Rises tyckte jag att det nu var läge att läsa. Den innehåller dels The Dark Knight Returns och dels dess uppföljare The Dark Knight Strikes Again. Bilden gör tyvärr inte det här boken rättvisa. Den är över trettio centimeter hög och väger närmare tre kilo! Hårda pärmar och givetvis tryckt på tjockt lyxigt papper. Kan inte föreställa mig en mer exklusiv presentation.


The Dark Knight Returns

Jag var ett stort fan av serier, särskilt superhjälteserier, när jag växte upp. Mitt första möte med The Dark Knight Returns (1986) (Sv. ”Mörkrets Riddare”) var dock inte särskilt positivt. Framförallt tyckte jag att den var ”fult tecknad”. Vilket inte var så konstigt. Jag var van vid den mer rena stil som uppmuntras när det gäller vanliga superhjälteserier och var helt enkelt inte van vid det speciella bildspråket. Miller har en lite yvig stil och han styrka ligger inte i detaljerna. Den ligger dock i bildkomposition och i att utnyttja seriemediet fullt ut. Något som jag idag kan njuta av men som då var lite för svårt.

Jag sjönk djupare in i mer vuxna serier och när jag väl köpte albumet gillade jag det. Det var aldrig en favorit men det var ändå en viktig pusselbit för mig. Kanske framförallt det fantastiska förordet av Hörst Schröder till den svenska utgåvan. En text som verkligen fick mig att öppna ögonen för att serier kan vara så mycket mer.

Jag läser inte så mycket serier nu för tiden och har dock därför lite svårt att sätta in min upplevelse av läsningen av The Dark Knight Returns i något större sammanhang. Utöver att konstatera att det är dels en nostalgisk resa och att det är som sagt är en insikt om hur mäktiga serier kan vara. Snappar upp mer nu som vuxen och känner att den här historien är så bred att den förtjänar att läsas om och om igen.


The Dark Knight Strikes Again

2001 släpptes uppföljaren The Dark Knight Strikes Again. Jag hade inte läst den innan och var medveten om att den fått relativt ljum kritik. Jag var lite nyfiken men inte mer än så.

Tyvärr måste jag instämma i kritiken för den är rätt platt. Givetvis blir det orättvist att jämföra med föregångaren som dels är en av de mest hyllade serierna någonsin och dels är en berättelse som jag läst många gånger. Men ändå. Det är något med The Dark Knight Strikes Again som gör att jag inte orkar bry mig så mycket. Och det handlar inte om det mer färgglada bildspråket. Det är bra att Miller inte bara försöker kopiera den tidigare mallen. Jag tror snarare att det handlar om att han låter på tok för många superhjältar delta, det blir för mycket. Plus att jag tror inte att det går att göra så mycket mer med konflikten mellan Batman och Superman som kändes väldigt nyskapande då, men mest tjatig nu.


Nog med gnäll, jag tycker att det är en utmärkt idé att The Dark Knight Strikes Again ingår i denna Absolute edition. Jag ser det som en bonus som gör utgåvan komplett. För övrigt kan jag inte mer än nog rekommendera Absolute Dark Knight. Det är en fantastisk utgåva av en av de bästa serier som gjorts. Den är inte billig och den blir svårare och svårare att få tag på. Oavsett det är den väl värd att införskaffa.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar