tisdag 12 juni 2012

Prometheus (3D)


Äntligen dags för den första av 2012 års tre stora premiärer inom genrefilm. The Dark Knight Rises och The Hobbit återstår när nu Prometheus är avverkad!

Prometheus är alltså en slags prequel till Alien som inte är en Alien-film men som utspelar sig i samma universum. Att det skulle vara något i den stilen var vad jag hade hört. Efter att ha sett den vill jag nog mena att det är mer av en Alien-film än vad jag hade trott. Alltså, temat är något annat än vad som brukar råda i Alien-filmer men på detaljnivå får man en rad förklaringar av exakt vilka händelser som föregått den första filmen.

En invändning mot filmen är att jag inte nödvändigtvis har bett om en sån förklaring eftersom den ändå bara är en efterhandskonstruktion. Varför inte bara låta det vara? Min andra invändning mot Prometheus är att det är lite märkligt att bygga en film på att ett gäng människor ger sig ut för att finna vad som skapat mänskligheten samtidigt som det mysteriet presenteras för oss i publiken redan i inledningsscenen. Det blir lite skevt.

Som många har påpekat är Prometheus fantastiskt vacker! Fotot och produktionsdesignen är förstklassig och gör att man sugs in i världen. Atmosfären är (bildligt) väldigt tät och vissa scener är faktiskt spännande! Noomi då? Jodå, hon klarar sig bra och passar väl in i rollen.

Så var det detta med 3D. Det var inget aktivt val utan det berodde mest på att det var en 3D visning som passade bäst. Efter att ha haft tillgång till teknologin i två och ett halvt år tror jag att jag kommit fram till vad jag tycker: Jag föredrar 2D. Prometheus är en film som använder 3D på ett bra sett. Den innehåller inte någon överdriven användning samtidigt som några få scener blir galet snygga tack vare 3D:n. Trots det sitter jag och stör mig på att det blir lite suddigt, framförallt vid texten så jag kan inte dra någon annan slutsats.

Prometheus är en intressant film som jag funderat rätt mycket på. Får återkomma med fler analyser när den förhoppningsvis feta utgåvan på Blu-ray dyker upp.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar