tisdag 22 november 2011

Tre solar / Hur som helst är han jävligt död



Club Kalkon firar 5-årsjubileum! Det hela började med en diskussion om vilken som är den sämsta svenska film som någonsin gjorts? Jag och frugan menade att ingen har någon chans mot Hur som helst är han jävligt död. MA och HÅ hävdade å andra sidan att inget kan bräcka Tre solar. Sagt och gjort. Någon gång kring sommaren 2006 satte vi oss ner för att se de båda filmerna. Vill minnas att jag och frugan efteråt kände att vi gick vinnande ur utmaningen... Sen dess har det blivit en hel del kalkoner och nu när det gått drygt fem år sen det tillfället tänkte vi att det var dags att återgå till där allt började.


Tre solar

Att ge sig på en sågning av Tre solar (2004) handlar bara om att slå in redan vidöppna dörrar. Jag minns inte vem det var som sa det men för ett antal år sedan var det någon som krävde att mobbningen av Rickard Hobert måste upphöra eftersom det ”inte är Hoberts fel att han får göra film”. Det ligger mycket i det.

Men ändå. Hur många har sett Tre solar? Filmen alltså, inte bara den legendariska trailern? Är den verkligen så dålig som ryktet säger? Faktum är att den är just det. Inget är så plågsamt som en film som tar sig själv på för stort allvar. Tre solar är en makalös uppvisning i att misslyckas på alla plan. Är man intresserad av film bör man se den (en gång räcker dock). Titta på dialogen, på interaktionen mellan skådespelarna. På berättelsen som utspelas. Ställ dig frågan om något verkligen hade kunnat göras sämre? Undantaget är faktiskt fotot som det inte finns något att gnälla på.

:-=


Hur som helst är han jävligt död

Så har vi den, den heliga graal bland kalkoner. Enligt min mening är Hur som helst är han jävligt död (2000) kalkonernas Kalkon! Det är ju jubileum så istället för att skriva något nytt om den tar jag mig friheten att citera den recension som jag skrev på Discshop just år 2006:

”Det finns väldigt bra filmer och det finns väldigt dåliga filmer och så finns hela skalan där emellan. Den här s.k. filmen går dock inte att få in på skalan. Den är obeskrivlig, den existerar på en annan planet, i ett annat universum. Trots att den egentligen är obeskrivbar känner jag att det ingår i min plikt som medmänniska att göra ett försök: Detta är nämligen den absolut SÄMSTA film jag någonsin sett! För den som tror att jag överdriver kan jag nämna att jag faktiskt har sett Reine & Mimmi i fjällen och det smärtar att jag tyvärr tvingas ranka den högre än detta haveri.

Skådespelarna spelar över å det grövsta och inte ens en telefonröst låter normalt. Allt känns lika uppskruvat och improviserat som en roliga timmen i klass fem som spårat ur. Det bjuds massor av hysteriska gräl och lite pruttar och annat skoj... Handlingen pendlar mellan usel och obegriplig. Intrigen går inte ihop. Vad huvudrollsinnehavarna håller på med kan man förvisso i princip begripa, men trots att jag spelat upp inledningsscenen ett flertal gånger kan jag fortfarande inte begripa vad tidningen har för motiv för att skicka ut spionen? Förklara gärna!

Det hela är inspelat med en videokamera och kvalitén är ljud och bild är så obeskrivligt usel att man måste se eländet med egna ögon för att kunna begripa att någonting kan se så dåligt ut. För att ha något utbyte av misären kan man roa sig med att räkna antalet mikrofondippar, det rör sig om mer än tio!

Detta är alltså riktig lågbudget och här kommer haken: Budgeten var tydligen på 6,5 milj. (varav 3 milj. bestod av stöd från SFI...). Även om det är en förhållandevis liten budget undrar man var pengarna försvann? Att dom inte försvann i den tekniska delen av produktionen är en sak som är säker i alla fall! Det faktum att DVD utgåvan saknar extramaterial gör ju inget för att lindra ens konspirationstankar om att dom söp upp pengarna och sedan spelade in skiten över en helg på någons landställe.

Denna sk. film är på sätt och vis intressant eftersom den utgör det slutgiltiga beviset för hur dåligt någonting kan bli. Glöm aldrig denna überkalkon nästa gång Kjell Sundvall söker stöd för ett projekt.”

:-=


När jag skriver detta noterar jag att det är inlägg nummer 666 på den här bloggen. Nu är jag ju inte särskilt vidskepligt lagd. Men ändå, är det inte en jävligt märklig "slump"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar