lördag 16 april 2011

Gladiator - 2 disc collector's ed.


Gladiator? Ja, det finns en förklaring. Men först lite bakgrund. Jag har aldrig förstått den påstådda storheten med Gladiator (2000). Visst, har alltid tyckt att den är välgjord och intressant men jag har aldrig tyckt att den är snudd på ett mästerverk som så många verkar tycka. Den gamla DVD-boxen med director’s cut (bifogar en bild längst ner på den läckra boxen) var dock en imponerande DVD-utgåva. Förlängd version av filmen och timmar och åter timmar av extramaterial. När Gladiator kom på Blu-ray köpte jag för jag tänkte att det är en film man vill ha i HD och att det ändå var dags att se om den.

Blu-ray utgåvan orsakade dock en mindre storm på nätet då bildkvaliteten inte var så exceptionell som många entusiaster krävde. Och faktum är att Gladiator blev en av få filmer där studion faktiskt tog till sig av kritiken och gav ut en ny remastrad utgåva. Jag tror att man fick byta ut sin gamla skiva mot en ny gratis, om man bor i USA. Hur som helst ledde insikten om att jag sitter på en sunkig utgåva till att jag var ännu mindre sugen på att se filmen.

Vändpunkten var att jag och frugan skulle resa till Rom för några veckor sedan och jag tänkte att det innebär att det antagligen inte kommer dyka upp något bättre tillfälle att se om Gladiator (att jag skriver om den först nu beror på att jag tagit mig igenom det mastiga extramaterialet).

Det lustiga är att jag faktiskt gillar Gladiator mer än jag ville minnas att jag gjorde förut. Det är fortfarande inget mästerverk och Ridley Scott har gjort flera filmer som är bättre. Men jag får böja mig för att Gladiator är en riktigt välgjord och välspelad film. Och fenomenet gladiatorer är ju galet fascinerande i sig. Något jag hade glömt var hur likt soundtracket är det till Pirates of the Caribbean. (Vilket inte är så märkligt då båda är komponerade av Hans Zimmer.)

Hur var det med den där bildkvaliteten då? Tja, visst, den är inte superb. Framförallt är den ojämn då vissa scener ser riktigt vassa ut medan andra inte gör det. Men SÅ dålig är den inte och jag har sett betydligt sämre många gånger.

Det som är bra med extramaterialet är att det är omfattande! Två kommentarspår, en till varje version av filmen. En tre timmar lång dokumentär om inspelningen. Samt massa andra dokumentärer. Framförallt den om inspelningen rekommenderas varmt! Kommentarspåren är intressanta och kan avlyssnas i mån av tid. De övriga kan man leva utan. Haken med extramaterialet är dock att det är samma som på den där DVD-utgåvan jag nämnde i inledningen. Dvs. det är inte i HD och det är inte nytt.

Men hatten av för Gladiator, en riktigt mäktig film!

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar