onsdag 2 februari 2011

Alien - Anthology


Här är den främsta anledningen till bristen på inlägg på den här bloggen i slutet på förra året. Herre vilken tid det tagit att ta sig igenom denna lilla sak! Fyra filmer, fem kommentarspår. Och utöver det 26 timmars bonusmaterial!

Den gamla DVD-boxen, Alien Quadrilogy från 2003 var länge enligt min mening den antagligen bästa boxen någonsin. Två versioner av varje film och ett ton oerhört välproducerat extramaterial gjorde att boxen förtjänade den utmärkelsen. När det nu släpps en box i blu-ray känns det skönt att konstatera att den är bättre. Det är HD plus att allt material från den förra ingår.


Alien

Alien (1979) är avgjort den främsta filmen av de fyra. Vilket jag ju redan visste. När jag och MA såg de första filmerna i hans källare, i tidiga tonåren, föredrog jag dock uppföljaren. Vilket jag med perspektiv verkligen kan förstå, mer om det längre fram. Men man åldras och blir klokare och nu framstår Ridley Scotts pärla som ett rent mästerverk.

Alien är egentligen en perfekt b-skräckis! Monster smiter ombord på skeppet, monster dödar besättningen en för en och så en slutlig uppgörelse med monstret. Så enkelt som det kan bli. Men det banala upplägget utgör i sig inget problem så länge utförandet är skickligt. Vilket det är. Tempot och spänningen är perfekt avvägda. Och designen... Det finns inget jag kan säga om Gigers design av monstret i dess olika stadier som inte redan är sagt. Genialitet i sin renaste form!

Vilken version är då bäst? Originalet eller 2003 års director’s cut, där Ridley klippt bort fem minuter och lagt till fyra? Jag föredrar originalet och ser ingen poäng med lite småändringar. Och den mest spektakulära nya scenen, den där Ripley hittar Dallas känns malplacerad.

Trevligt med en riktigt skarp bild! Kul att upptäcka nya detaljer i en film jag sett många gånger. Dessutom ingår två kommentarspår, ett med bara Ridley Scott och ett ihopklippt med en massa röster).

:-D


Aliens

Som jag nämnde. I tidiga tonåren var Aliens (1986) min favoritfilm. Inte så konstigt kanske? Den blandade skräck med krig och var betydligt mer svulstig än originalet. Och dom där marinkårssoldaterna som jag idag tycker är pinsamma och som drar ner kvaliteten tyckte jag då var übercoola!

James Camerons actionfylla film skiljer sig mycket från originalet i stil. Men faktum är att även den här filmen är oerhörd välbalanserad! När jag nu ser om den blev jag nästan förvånad över hur tajt hela slutet är, hur allt flyter på i en perfekt hastighet! Sen är rekvisitan och designen fortfarande helt makalösa. Aliens är verkligen en visuell njutning!

Det som gör den lite extra intressant är den feminina vinkeln. I slutet handlar det om tre ”kvinnor”. Kvinnan, flickan och drottningen!

Vilken version är att föredra? Det roliga med Aliens special edition är att det var den första special edition jag hörde talas om. Fenomenet är ju rätt vanligt nu men då, 1990 var det väldigt ovanligt. Och såklart väldigt coolt. Om jag minns rätt hade JS köpt den på VHS i England? Hur som helst. Jag tycker att den längre special edition är att föredra. De nya scenerna är inte nödvändiga men det tillför ändå ytterligare en dimension. MEN! Om någon skulle se Aliens för första gången skulle rekommendera originalversionen. En stor del av behållningen är att inte veta vad som väntar på kolonin, något som spoilas i special edition.

Annars, återigen är det kul med en riktigt vass bildkvalitet. Ett kommentarspår finns här också. Möjligen är jag lite, lite för generös med betyget... Men nostalgi, designen och tempot avgör!

:-D


Alien 3

Av alla filmer var nog Alien 3 den jag var mest sugen på att se om nu. David Finchers Alien 3 (1992) möttes inte av någon större entusiasm när den släpptes. Varken av mig eller många andra. (För övrigt är jag rätt säker på att det här var den första filmen med en åldersgräns på 15 år som jag såg på bio!) Den var för konstig, den påminde varken om Alien eller Aliens. Det var inte en film man ville se om.

När sen den s.k. ”assembly cut” av filmen släpptes i och med Alian Quadrilogy vände allt. Det var en längre och tidigare version som på avgörande punkter skiljde sig från den som senare släpptes på bio. Alien 3 fick upprättelse i och med denna version. Samt även med hjälp av all fakta som framkom om vilket totalt kaos som rådde på inspelningen. Även om Fincher inte vill ha något att göra med Alien 3 igen förtjänar även han upprättelse. Men frågan var om den nya versionen av Alien 3 verkligen är en riktigt bra film eller om det var kontrasten mot den tidigare som hade gjort mig överdrivet positiv? Det var för att ta reda på det som jag såg fram emot att se om den.

Svaret är att Alien 3 är en bra film! Men den lider fortfarande av ett antal skavanker och det är inte en fantastisk film. Den står sig inte mot de två första. Jag gillar de religiösa övertonerna som finns i många av de nya scenerna. Det gör Alien 3 lite speciell gentemot de övriga filmerna. Och att monstret kommer ut ur en oxe istället för en hund känns coolt. Över huvud taget är det en rätt äcklig film, äcklig på ett mer Fincher-aktigt vis än på det där mysrysiga Cameron-viset. Men jag gillar Alien 3, filmen har absolut många bra stunder. Har man bara sett bioversionen är det obligatoriskt att se den här.

Bildkvaliteten är tyvärr inte lika imponerande som på de första filmerna. Även om det ser helt ok ut. Kommentarspåret är inget vidare. Tyvärr medverkar inte Fincher och dessutom ges lite väl mycket tid åt en rätt träig ljussättare.

:-)


Alien – Resurrection

Oj! Alien – Resurrection, vad ska man säga om den? Jag minns att jag såg den bio när den kom, 1997. Var inte lika mycket inne på Alien då längre men hoppades att den skulle överglänsa den förra filmen. Och dessutom var jag extra taggad då min favorit Winona Ryder skulle medverka. Minns att jag tyckte att filmen var väldigt konstig, att jag inte känslomässigt tog in den. Samtidigt som den innehöll ett antal mycket märkliga och obehagliga sekvenser. Vilket väl är ungefär vad jag fortfarande tycker.

Den fjärde filmen är verkligen totalt onödig. Och det där med att Ripley är med trots vad som händer i slutet på den tredje är helt i nivå med Bobby Ewing-drömmen i Dallas när det gäller krystade lösningar. Galet korkat. Jag har förståelse för de som inte pallar med filmen på grund av detta. Och jag har full förståelse för de som inte klarar av filmen pga. att den fullständigt flippar ur på slutet.

Man kan som sagt lätt argumentera för varför filmen är fullständigt poänglös. Men man måste samtidigt erkänna att Jean-Pierre Jeunet i alla fall inte levererar en tråkig kopia utan han kör verkligen sin grej och tar berättelsen i en helt ny riktning. Det hela känns väldigt mycket Jeunet och samtidigt väldigt lite Ridley Scott...

Även den fjärde filmen är i två olika versioner. Jeunet påpekar i en introduktion till den förlängda director’s cut att det namnet egentligen är missvisande. Att det egentligen är den filmen som gick upp på bio som borde kallas director’s cut, vilket han har rätt i. Den förlängda versionen har en förlängd öppning samt slutscen. Precis som med den tredje filmen är bildkvaliteten något sämre om man jämför med de två första.

:-I


Extramaterialet är det som verkligen knäcker en. Utöver fem kommentarspår ingår alltså dokumentärer och annat med en speltid på 26 timmar... Av dessa utgörs 12 timmar av den fenomenala dokumentären The Beast within – Making Alien. Vilken måste vara den mest utförliga och intressanta filmdokumentären jag sett. (Det står mellan den och dokumentärerna till de förlänga versionerna av Lord of the Rings.) Det som gör den så intressant är att man får så många röster och olika perspektiv. Alla är inte överens, precis som i verkligheten.

Sen återstår alltså 14 timmar av diverse olika dokumentärer av skiftande kvalitet, av bortklippta scener, av annat smått och gott. Har i princip tagit mig igenom allt. Det enda tråkiga är att det inte medföljer så mycket nytt.

Måste förresten nämna något om förpackningen. En tajt liten sak med en facehugger i vitt som sticker ut. Riktigt snyggt! Men faktum är att detta är snikversionen för det släpptes även i en dyr lyxigare variant i form av ett ägg. Vad har hänt??? Har jag blivit snål, blivit sansad? Absolut inte. Det var bara så att jag inte riktigt gillade äggvarianten samtidigt som jag verkligen gillade den här. Så kan det gå!

Det har varit en oerhört rolig och utmattande resa att återbesöka Alien-filmerna! Är man ett fan bör man göra en sån här pilgrimsresa åtminstone en gång i sitt liv. Orkar man inte är minimikravet de första filmerna samt The Beast within. Alien Quadrilogy får härmed anses besegrad. The King is dead, long live the King!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar