fredag 31 december 2010

Everyman's War


Hade tidigare spanat lite på Everyman’s war (2009) i hyrhyllan. För kommer ny krigsfilm så hyr man.

Trodde inte att det var sant när dom inledde filmen med en gammal gubbe som sitter och minns. Igen! Jag vill aldrig mer sen den klyschan i någon krigsfilm de närmsta säg... 20 åren. Den genomusla Brother’s war (vilka fantasifulla filmtitlar!) som jag genomled i våras inleddes på exakt samma vis. Sluta upp med det tack!

Var ändå sugen på krigsfilm och ville inte förstöra mitt humör så jag beslutade mig att förlåta detta och hoppas att det var ett enskilt misstag. Började dock bli orolig när jag insåg att filmen såg ut som något från Hallmark. Bokstavligen. Amatörmässig tv-film. För att inte tala om skådespelarna. Amatörskådisar kan i rätt sammanhang fungera väldigt bra. Men det här? Vidriga insatser. Lite som roliga timmen.

Sen kommer det där tjatet om att amerikanerna minsann var så mångsidiga. Givetvis har vi en snabbkäftad italienare från Brox som råkar ut för en kulturkrasch med någon bondpojk från typ Kansas. Det är ack så rått men hjärtligt och i slutändan förenas dom ju för ett fint och högt mål. Freedom! Seriöst? Igen!? Vid det här laget satt jag bara och gapade åt fantasilösheten. Och det här med ”88:or” är så sjukt tröttsamt. Måste traktens lokala tyskar ALLTID vara beväpnade med just ”88:or”? Variation, någon?

Något som fick mig att gapa riktigt stort var den franska motståndsmannen som dom skulle samarbeta med. Alltså, det här ska vara en seriös krigsfilm based on a true story. Gissa hur han såg ut? Jo, iförd svart basker satt han mitt i natten (med tyskar i närheten) och lyssnade på Edith Piaff på en grammofon som han släpat ut i terrängen, drickandes calvados (oj vad tokiga dom är dom där fransoserna, som dricker något som är så starkt). Återigen... seriöst? ’Allå ’allå ’emliga armén någon? Otroligt.

Klipparen måste vara totalt talanglös för det gick över huvud taget inte att förstå ett enda dugg vad som hände när eldstrid väl bröt ut. Och visst, eldstrid är svårt att återge pedagogiskt på film. Men det här var bara totalt uselt. Och effekterna. Nej, dom hade ingen budget. Men dataanimerade effekter som ser sämre ut än animationerna till Donkey Kong som jag spelade på Wii strax innan jag såg filmen. Seriöst? Och, som med alla krigsfilmer utan budget så måste det flyga förbi två fult dataanimerade flygplan. Ni förstår, detta ska göra att filmen ser ut att ha en större skala än vad den har. Men vad det i själva verket bidrar till är att man påminns om vilken usel budget filmen i själva verket har. Kontraproduktivt. Även här. (Kan tillägga att filmen även innehåller några dataanimerade Panzer IV.)

Mot slutet blir det riktigt vidrigt med diverse ”djupsinnigheter” och sentimentalitet. Samt en referens till Förintelsen som kändes osmaklig eftersom det kändes som att den togs upp bara för att plocka billiga poäng.

Just det, det är inte bara själva produktionen som bidrar till att filmen ser usel ut. Det blir inte bättre av att överföringen är så dålig att bilden hackar då och då, precis som i Brother’s war! Samt att ljudet är ur synk vilket är otroligt irriterande i dialogscener. Sen måste man gnälla lite på omslaget. Alltså, en sån där kulspruta väger typ 15 kilo. Det där är ingen bra vinkel för armen att hålla den i...

:-=

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar