måndag 18 oktober 2010

Robin Hood - director's cut


Kan inte påstå att jag kände stor entusiasm när jag hörde att Ridley Scott skulle göra en Robin Hood med Russel Crowe i huvudrollen. Den rätt ljumma kritiken fick mig inte att ändra inställning. Ända fram till att det började bli dags för släppet på blu-ray började jag få en känsla, eller snarare förhoppning om att den här filmen som ingen verkar tycka om eller tro på bara måste vara bättre än vad ryktet säger. Jag menar, om det är nåt Scott kan så är det svärdfilmer som Gladiator och den underskattade Kingdom of heaven som ju blev så mycket bättre som director’s cut.

Robin Hood (2010) överraskar dock inte utan är den där mediokra filmen som jag från början ställt in mig på att den skulle vara. Tyvärr. Det finns i och för sig endast några få scener som är dåliga. Problemet är att det finns lika få scener som är bra. Robin Hood är en utdragen totalt oengagerande film att titta på. Men ändå lite trivsam. Som att titta på en fin tavla. Och jag gillar ju filmer där man investerat mycket i produktionsdesign och rekvisita och det har man helt klart gjort här. Russel Crowe går på autopilot men Cate Blanchett känns inte helt bekväm som Marion.

Filmen borde egentligen heta Robin begins eftersom det känns som en prequel till en film som ännu inte gjorts. Man har ändrat lite i den klassiska historien och här får man följa Robin från att vara soldat i Frankrike under Rickard Lejonhjärta fram till att han blir Robin Hood. Filmen slutar liksom där, när alla spelpjäser är på plats. I vanliga fall skulle det vara upplagt för en uppföljare men jag är övertygad om att den inte kommer. Vilket folk kan störa sig på. Men jag tror att svaret på frågan om varför det inte kommer någon uppföljare är samma som på frågan om varför man ändrat storyn på så många punkter. Nämligen att det inte finns någon poäng med att göra samma gamla Robin Hood ännu en gång.

På den är skivan ingår både bioversionen samt den 16 minuter längre director's cut. Har ingen aning om hur de skiljer sig men jag har hur som helst sett den längre versionen. När det gäller extramaterial blir jag dock lite upprörd. Halva poängen med såna här filmer är ju dom där dokumentärerna när man får reda på att dom smitt 10 000 svärd och rekonstruerat gamla klädesdräkter utifrån den senaste forskningen etc. Men nejdå, skivan innehåller några småfilmer som kan ses samtidigt med filmen men sånt finns ju ingen som orkar med. Utöver det ingår några bildgallerier med korta introduktioner. Men DVD-versionen verkar innehålla bortklippta scener. Det gör mig sur! Inte för att jag egentligen saknar dessa utan över faktumet att det är olika. Hur kan man bara göra så? Självklart ska extramaterialet vara detsamma såvida inte tekniken sätter gränser.

Jag vet inte hur många filmer Ridley Scott hinner göra innan det är dags..? Tyckte han var inne i ett bra streak i och med American gangster och Body of lies. Hoppas det här bara var en tillfällig svacka.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar