tisdag 12 oktober 2010

The American


Jag har varit på bio och sett The American (2010), vilket är Anton Corbijns andra film efter Control. Den har fått rätt blandad kritik vilket å ena sidan känns lite orättvist men å andra sidan är ganska begripligt. Jag gillar den men jag kan förstå om man inte gör det. Och det handlar inte om att filmen skulle vara svår att ”haja” eller så utan mer om att den är rätt poänglös. För det är den. Man får följa George Clooney som lönnmördare som flyr från ett uppdrag i Sverige och hamnar i Italien där han förbereder ett nytt uppdrag. Typ. Det är väldigt långsamt och det händer inte så mycket och man får heller inte veta något om bakgrunden. Vem han är, vad han gör? Vilket är så befriande! Finns det något värre än filmer som inte litar på publiken och känner att saker och ting måste överförklaras?

Det bästa med filmen är dock hur den tar skjutvapen och våld på allvar. Det förekommer en del skottlossning men det är alltid korta moment som är realistiskt skildrade. En del av historien handlar om hur Clooneys karaktär modifierar ett vapen och jag är väldigt svag för såna långa sekvenser som den där han filar och borrar på vapnet. Sekvenser som gör att man känner att detta är på allvar, att detta är ett riktigt dödligt vapen som har väldigt lite med popcornrullar att göra. Och så är det väldigt snyggt med detaljer som att han samlar ihop tomhylsorna efter att ha provskjutigt. Snyggt!

Inte lika snyggt är faktumet att han inleder en romans med den prostituerade han besöker. Men jag förlåter den detaljen då skådespelerskan i fråga, Violante Placido, är så strålande vacker att man tappar hakan.

En detalj som jag dock inte kan släppa är faktumet att den senaste filmen jag såg innan The American, Once upon a time in the West, förekommer i den här filmen. Vad är oddsen på det??? Väldigt creepy. (Nej, jag har inte skrivit om Once upon a time in the West vilket beror på att jag kommer göra det i ett lite större sammanhang framöver.)

The American är en bagatell som man absolut kan klara sig utan. Den tillför ingenting. Men den är välgjord och jag gillar den för vad den är.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar