fredag 17 september 2010

Apocalypse - världens undergång


Att nästan aldrig titta på tv gör att jag missar ett och annat, till exempel den utmärkta franska serien Apocalypse (2009) som avhandlar andra världskriget. Serien är i sex delar och går kronologiskt igenom kriget. Det som gör den unik är att den använder mycket färgbilder samt kolorerade svartvita bilder. Det sistnämnda kan man kanske ifrågasätta men för mig känns det fräscht. Jag har sett dessa bilder i svartvitt så många gånger att jag inte känner mig bedragen när dom nu getts lite extra liv. Men man har inte bara lagt ner mycket tid på bilden utan även på ljudeffekterna vilka är otroligt genomarbetade.

Att den är fransk gör att Frankrikes roll är mer framträdande än vad man är van vid. När det gäller Frankrikes fall är det väldigt intressant eftersom det brukar ges mindre utrymme än det förtjänar. Att man sedan blåser upp Frankrikes roll i slutet av kriget kan jag leva med. Överlag är seriens upplägg nämligen väldigt balanserat och intressant. Att man sitter klistrad framför en historia som man borde kunna vid det här laget är väl ett gott betyg nog.

I boxen medföljer även en dokumentär om skapandet av serien. Med tanke på att bildmaterialet är manipulerat känns det viktigt att man får insyn i processen.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar