måndag 30 augusti 2010

Green Zone


Paul Greengrass film Green zone (2010) har beskrivits som en “smart action” och jag fick för mig att den skulle kunna vara intressant. Haken är där att jag glömde bort hur urbota dum action normalt är så när en sådan kvalificerar sig som smart säger inte det nödvändigtvis mycket.

Green zone är en väldigt, väldigt grundläggande genomgång av upptakten kring och utfallet av sökandet efter massförstörelsevapen i det andra Irakkriget. Matt Damon spelar befäl för ett team med uppgift att lokalisera dessa fantasifoster och blir mer och mer frustrerad. Han dras in i spelet bakom kulisserna mellan snälla jänkare som vill avslöja bluffen och dumma jänkare som tjänar på lögnen. Och det är ju action så utöver det politiska spelet bjuds man på överdrivet spektakulär massa pang-pang.

Det jag stör mig på är hur förenklat allt är. Här finns inte utrymme för nyanser utan karaktärerna talar som att dom läser ur en uppslagsbok när dom ska förklara hur saker och ting ligger till. Men det kanske inte är så dumt då folk tenderar att vara dåligt pålästa och glömma väldigt fort. Så en sån här besk medicin som sockrats på tok för hårt kanske ändå fyller ett syfte? Även om den inte roar mig annat än som ögongodis.

Som bonus ingår två kommentarspår och några korta dokumentärer som jag inte tagit del av.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar