torsdag 22 juli 2010

When Trumpets Fade


Det jag gillar med When trumpets fade (1998) är att den skiljer sig från den bild av amerikanska soldater i andra världskriget som etablerades i Saving private Ryan, som för övrigt släpptes ungefär samtidigt. I When trumpets fade är det inget brothers who were men and bonded as brothers in arms a conquered evil... Istället påminner stämningen snarare om den defaistiska som brukar råda i amerikanska Vietnamfilmer. I huvudrollen har vi en soldat som vill hem och är beredd att göra det mesta för att så ska ske. Men ödet vill annat och istället blir han befordrad.

Även om det inte är lika spektakulärt som i Ryan känns det ändå inte som lågbudget. Man har haft tillgång till många statister och en hel del materiel. When trumpets fade är helt enkelt en mycket välgjord krigsfilm där hela betoningen ligger på krig.

(Brukar infoga ett stycke om stridsvagnar och det förekommer några tyska sådana i filmen. Det ser ut som någon ombyggd variant som ska föreställa Panzer IV?)

Bildkvaliteten på denna DVD är faktiskt riktigt bra! Däremot är det synd att det är 4:3 bild (vilket verkar vara vad den är filmad i?) och stereo. Extramaterial saknas.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar