måndag 5 juli 2010

Saving Private Ryan - 2-disc special ed.


Saving private Ryan (Rädda meninge Ryan) (1998) är en modern klassiker. Punkt! Visst, det är inte en perfekt film och visst, den innehåller en del tveksamheter. Men det spelar mindre roll. Med den här filmen lyckades Spielberg nämligen att omdefiniera hur krig skildras på film och hur vi ser på striderna på västfronten 1944. Det hade absolut gjorts bra krigsskildringar innan. Plutonen t.ex. Men aldrig tidigare har striden känts så närvarande. Den främsta anledningen till det är faktiskt ljudeffekterna.

När jag nu ser om Ryan påminns jag om att den faktiskt inte bara innehåller stridsscener, att det även finns en story i bakgrunden. Och att det finns karaktärer. Haken är att själva storyn inte är så intressant. Visst är det en spännande idé att en patrull mitt under brinnande krig ska iväg och rädda en viss soldat. Det känns dock som att Spielberg i första hand är ute efter att visa upp andra världskriget och att han sen jobbat ihop en story bara för sakens skull. Tror jag? Det spelar hur som helst mindre roll. Filmen är fullständigt fängslande och jag ryser fortfarande när jag ser (eller snarare hör) dom där Tigrarna mullra in i byn i slutscenen. (Tigrarna är för den som bryr sig om såna detaljer konverterade T-34:or.) Filmen innehåller tillräckligt många geniala scener för att jag ska kunna ignorera det delvis lite väl pompösa tonläget som råder då och då.

Det känns väldigt trevlig och nästan lite lättande att kvaliteten på ljud och bild på denna blu-ray är i absolut toppskick! Det enda som är lite tråkigt är extramaterialet. Man får över en timme dokumentärer om filmen som känns lite gamla. Nyproducerat material i HD hade varit trevligt. Det ingår även en dokumentär om journalister under andra världskriget vilket dock var väldigt intressant. Så jag ska inte klaga för mycket.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar