lördag 12 juni 2010

Daybreakers


Hade rätt stora förväntningar på Daybreakers (2009) men efter att ha sett den är jag nöjd att jag valde hyr istället för köp. Men jag är nöjd att jag såg den för det är kul med nya infallsvinklar på vampyrmyten. Vill inte avslöja vad det är för ny vinkel i Daybreakers och faktum är att jag inte är helt säker på att jag gillar den. Men å andra sidan gillar jag som sagt variation. Schizofrent?

En annan sak som jag gillar med Daybreakers är världen som den utspelas i. I en nära framtid har vampyrerna tagit över och styr samhället. Människorna är en bristvara och så även äkta människoblod. Vilket är en kul variant på en slags ekokatastrof som drabbat befolkningen. Världen innehåller dessutom många detaljer som gör att det känns genomtänkt, som exempelvis ett daytime driving mode på alla bilar som innebär att rutorna mörkas och man kör med hjälp av en kamera. Fånigt? Ja. Roligt? Ja.

Det som kanske inte är lika roligt är att filmen i grund och botten är en action. Som dessutom innehåller en del poänglöst splatter. Jag inledde med att konstatera att jag gillar variation men samtidigt går det inte att komma ifrån att vampyrgenren faktiskt inte lämpar sig bra för just action. Det hela känns mer som en zombiefilm.

Extramaterial saknas vilket inte är någon större förlust.

Sina brister till trots är Daybreakers ändå värd att kolla in pga. den intressanta värld som den utspelas i.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar