måndag 31 maj 2010

They Fought for Their Motherland


They fought for their motherland är en Sovjetisk andra världskrigsfilm från 1975. Man får följa ett antal soldater i början av kriget under den stora reträtten undan de tyska anfallarna. Filmens tempo är långsamt och det händer inte så mycket. Då och då är det dock dags för att försöka stoppa ett tyskt anfall och då händer desto mer. Ryssarna gräver ner sig, en massa stridsvagnar och soldater anfaller och efter ett tag avblåses anfallet.

Det som förvånade mig var hur pass frispråkig filmen ändå är. Nu vet jag ytterst lite om filmklimatet i det forna Sovjet men mina fördomar säger mig att det borde varit ganska kallt. Här får man dock se prov på bristfälliga soldater, på ifrågasättande, på dåligt uppträdande och även (antydningar om) sex. Filmen är intressant samtidigt som den är på tok för seg. Det är mycket dialog och det är inget fel i sig men ofta känns det som att det går på tomgång.

(När det gäller film som utspelas under andra världskriget burkar jag kommentera förekomsten av stridsvagnar. I den här filmen är det mest tyska sådana man får se. Det ser ut som att man har byggd om T-34:or och det är inte helt klart vilken Panzer-modell de ska föreställa, om ens någon specifik?)

Omslaget (som jag tyvärr inte hittat någon vettig bild på) på denna import lovar restaurerad bild och visst, ofta är det en väldigt fin bildkvalitet (i 4:3) för att vara en så pass gammal film. Men vid minst lika många tillfällen är det hackiga (pixliga) kanter och det där med att det digitaliserats känns helt plötsligt inte som ett plus. Man har arbetat mycket med ljudet och filmen låter väldigt bra. Ibland känns det dock som man har arbetat lite för mycket med surround-effekter som nästan tar onödigt mycket plats.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar