måndag 3 maj 2010

Leningrad


Då utgivningstakten är enorm hinner man komma rejält efter om man undviker andra världskriget i ett halvår... Är lite osäker på nationaliteten på Leningrad (”Belägringen av Leningrad”, ”Attack on Leningrad”) (2009)? Det verkar vara någon form av rysk samproduktion? Huvudrollerna görs hur som helst av Gabriel Byrne, Mira Sorvino samt ett gäng ryssar.

De engelsktalande spelar journalister som av olika anledningar fastnar i belägringen. Att hitta fasor som ägde rum under andra världskriget är inte så svårt men i det sammanhanget framstår belägringen av Leningrad ändå som en av de värre. Vilket tyvärr den här filmen inte lyckas illustrera. Det finns scener som fungerar men överlag är det hafsigt genomfört. Och det är rätt förvånande att det är så totalt oengagerande.

Bra ljud med rätt suddig bild på denna Blu-ray. Men omslaget innehåller ett av de absolut värsta exempel på hur man kan missbruka hakkorstricket. Hur tänkte dom här??? Eller, jag vet exakt hur dom tänkte, dom tänkte att dom behövde få in ett hakkors oavsett hur vilket ju är vad hakkorstricket handlar om. Men titta på det här. Figurer i förgrunden och Leningrads ruiner i bakgrunden. En konventionell och fantasilös lösning men inget att fästa sig vid. Så hakkorsflaggan... Hade dom placerat den vid huset hade det åtminstone bara varit osannolikt. Jag menar, varför skulle tyska armén hissa en partiflagga i en stad som dom belägrar men inte har intagit? Men inte ens det har man gjort utan man har..? Ja, vad har man gjort? Ska det föreställa en flagga som sitter strax ovanför markhöjd? Varför då? Eller svävar flaggan där mitt bland ruinerna? Va???

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar