tisdag 27 april 2010

Solens rike - två discar - specialutgåva


Det senaste halvåret har jag förbjudit mig själv att se filmer som utspelas under det andra världskriget för att istället fokusera på det första. Så jag får lov att erkänna att jag upparbetat ett visst sug...

Spielbergs Empire of the sun (1987) är en film jag ser för första gången. En mycket ung Chistian Bale spelar en brittisk överklasspojke boendes i Shanghai. När japanerna invaderar kommer han dock ifrån sina föräldrar och tvingas klara sig själv genom fångläger och annat elände. Tydligen är det hela löst baserat på ett verkligt personöde. Bale var riktigt bra redan som ung (även om hans insats i Mio min Mio kanske inte visar det...) och är knappt irriterande trots att han är rätt lillgammal. John Malkovich gör förresten en roll som kringdragande amerikan som blir en slags fadersgestalt för Bale. Det är bara att konstatera att Spielberg har en unik talang, att det är något med hans filmer som suger tag om en. Som så ofta lyckas han blanda det personliga med det storslagna.

Extramaterialet består av en lång dokumentär producerad under inspelningen av filmen. Ganska intressant även om nyproducerat material brukar vara att föredra.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar