måndag 5 april 2010

Flickan


Jag gillar Flickan (2009) av precis samma anledning som alla andra: För att den framgångsrikt skildrar händelser ur ett barns perspektiv, för det lågmälda skådespeleriet och för det vackra fotot. Punkt. Angående det sistnämnda så är Hoyte van Hoytemans foto precis sådär vackert som det påstås vilket gör att den usla bildkvaliteten på denna Blu-ray känns väldigt trist. Det känns inte ens som att man tittar på HD.

Men det är det enda negativa. I övrigt är det som sagt en fantastiskt välgjord skildring om hur det är att vara barn, att det inte är så himla kul alltid, att vuxna är bra märkliga. Filmen fångar exakt den där känslan av tristess på landet en sommar i början av 80-talet, innan mobiltelefoner och annat dök upp. Nu låter jag gammal men det är kanske för att jag börjar bli just det? Hur som helst är Blanca Engström i huvudrollen helt fenomenal! Det finns inget irriterande (som det annars lätt kan bli med barnskådisar) utan hon känns 100% naturlig.

Har ju pratats om att Flickan borde fått Guldbagge för bästa film 2009. Hur det förhåller sig med den saken kan jag inte uttala mig eftersom jag är totalt ointresserad av Millennium-trilogin... så vad vet jag?

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar