lördag 3 april 2010

Fight Club


Fight club (1999) är en sån där stilbildande film som jag sett lite för många gånger lite för länge sen och som man därmed tänker att ”den är väl bra, men jag är inte så sugen...”. I såna lägen är det bra när den släpps på Blu-ray så man kan tvinga sig att se om den och därmed få påminnas om vilken fantastisk film det handlar om! Att den inte bara innehåller de där mer spektakulära scenerna som man aldrig glömmer utan att den är så komplett.

Tycker det ofta är löjligt med uppdelning av kill- och tjejfilm, i den mån sånt förekommer. Men OM man ska peka ut en riktig killfilm kommer Fight club ligga högt upp på den listan. Herregud, filmen bokstavligen dryper av testosteron. Den är stenhård. Dock hade jag lite glömt hur pass anarkistisk och konsumtionskritisk den är. Och det är kanske först nu som jag verkligen uppskattar det innovativa bildspråket som fortfarande faktiskt känns fräscht.

Bildkvaliteten på denna Blu-ray är tack och lov sylvass och ljudet är fantastiskt! Ljudeffekter och musik spelar en stor roll i filmen. Som bonusmaterial ingår fyra kommentarspår vilket är galet. Jag nöjde mig med två, ett med bara Fincher och ett med Fincher, Pitt, Norton och Bonham-Carter. Intressanta båda två. Sen ingår även en slags ”insomnia mode” där man via en lista på en massa ord och begrepp som man kan klicka på hamnar i olika delar av filmen. Lite svårt att förklara. Om man ska hitta en enda negativ sak med den här utgåvan så är det resterande extramaterial: En ny dokumentär i HD var kul men det övriga är taget från den gamla DVD-utgåvan och är av den där interaktiva typen, där man ska klicka och klicka och som man för tio år sedan trodde var framtiden. Det är det inte längre någon som tror så ordentliga dokumentärer hade varit att föredra. För övrigt gillar jag omslaget skarpt, stilrent och inte en massa plotter.

Måste förresten nämna en otroligt kul grej när menyn laddas. Istället för Fight club dyker det upp menyn till Never been kissed samtidigt som töntig musik spelas. Detta håller på tillräckligt länge för att jag skulle bli kallsvettig, svära över att man lagt i fel film i omslaget och bli extra irriterad över att det blivit en SÅ töntig film. Men precis när jag skulle trycka ut filmen för att kontrollera den byts bilden och ersätts av Fight clubs meny. Genialt!

Fight club, en av 90-talets absolut bästa filmer i en strålande utgåva i HD. Det är en väldigt god anledning att se om den!

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar