torsdag 7 januari 2010

The Ninth Gate


Roman (”tänker inte kommentera aktualiteter kring honom...”) Polanskis The ninth gate (1999) är en film som jag gillar lite mer än den förtjänar. Ibland får jag för mig att det kan finnas ett glapp mellan vad man tycker är en ”riktigt bra film” och ”en favoritfilm”. The ninth gate är ett perfekt exempel på detta fenomen: Jag gillar den väldigt mycket men tänker inte försvara den till varje pris eller påstå att det är en av de bästa filmerna som gjorts under ett visst årtionde eller dylikt.

Filmens främsta företräde är stämningen. Jag hatar begreppet ”mysrysare” men det är precis vad The ninth gate är. Det är något totalt oemotståndligt med Johnny Depp som skum bokhandlare som drar runt i Europa med uppdraget att bestämma äktheten av några böcker som påstås ha Djävulen själv som medförfattare. Polanski lyckas hålla både spänningen och mysterierna högst levande trots vissa tramsiga inslag. Plus att det är kul att se något där samlandet och samlingar har en så central roll. Som filmsamlare m.m. är det oemotståndligt när sånt lyfts fram.

Vad som är mindre kul är dock den här (amerikanska) Blu-ray utgåvan. Nog för att filmen har en mjuk look och att den inte ska jämföras med nyare knivskarpa produktioner. Men det här ser ut som DVD. Inte hela tiden men på tok för ofta. Dessutom ingår inget nytt extramaterial utan det som medföljer är i princip en sån där amerikansk infomercial som innebär hjärtattack om man ser mer än 15 sekunder samt det iofs. informativa (men gamla) kommentarspåret med Polanski.

Dålig utgåva av en riktigt bra film.

:-)


För så här ser min fem år gamla special edition på DVD ut. Samma innehåll, sämre bild, bra mycket snyggare förpackning:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar