onsdag 28 oktober 2009

Public Enemies


Är ju ett enormt fan av Michael Mann så när det dyker upp en ny film av honom är man minst sagt förväntansfull! Och om huvudrollerna innehas av Johnny Depp och Christian Bale kan det väl bara bli bra? Eller? Nja, för mig handlar Manns filmer framförallt om stämning, situationer och miljöer. Inte nödvändigtvis om stort skådespeleri. Så det fanns viss oro att Depp skulle ta för stor plats.

Men i princip är det inget problem för i Public enemies (2009) är Depp relativt återhållsam, så pass återhållsam man nu kan vara när man spelar en så pass spektakulär figur som gangstern John Dillinger. Han känns bara lite, lite som den där seriefiguren som man var rädd att han skulle kunna framstå som. Men det beror nog även på att filmen utspelar sig på 30-talet. Hur jordnära man än gör det är det alltid svårt att helt tillägna sig den världen. Det är något med kostymerna och dekoren som sätter sig i vägen, som påminner om att det är film.

Bale är rätt träig som polisen Melvin Purvis som har uppdraget att sätta dit Dillinger. Han är ju bra på såna där tysta och kalla roller men känns ändå lite off. Bäst bland överlag bra skådisar är dock Marion Cotillard som spelar Dillingers flickvän Billie Frechette.

Action och spänning är som alltid hos Mann på topp och man får den där rejäla dosen av automatvapen man ser fram emot. Däremot har filmen problem med strukturen. Det känns ryckigt, man hoppar mellan scener och det går för fort. Helt plötsligt utförs ett rån och så är det över innan man hinner blinka. En annan sak som fungerar mindre bra är Manns besatthet av att filma digitalt. Ibland ser det fantastiskt ut men ofta ser det billigt och taffligt ut. På ett sätt som jag inte tycker att vissa av hans tidigare (digitala) filmer gör.

Bildkvaliteten på Blu-ray är riktigt vass. Ljudet pendlar mellan att vara så mäktigt som man vill och att vara lite burkigt. Tror det var en bieffekt av någon slags strävan efter äkta. Annars kan jag inte kommentera så mycket om den här utgåvan. Jag såg filmen hos MA som har en förmåga att komma över saker som ännu inte släppts... Men jag kommer att införskaffa den om några veckor, se om den och återkommer kring detta med extramaterial.

Det här känns inte som en hyllning och det är det inte. Men, bara för att Public enemies inte är ett mästerverk betyder det inte att det inte är en bra film. För det ÄR en bra och spännande film! Frågan för framtiden är hur?

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar