torsdag 15 oktober 2009

Mean Streets


Fortsätter beta av min måste-se lista. Mean streets (1973) är Scorceses första gangsterfilm. Robert De Niro och Harvey Keitel medverkar och det här är alltså en försmak till vad som komma skulle, sådant som Goodfellas, Casino och The Departed.

Mina förväntningar var med andra ord rätt höga. Tyvärr infriades de inte efersom Mean streets är en sjukt ojämn film. Det som är kul är att grunderna är på plats: New York, det konstanta tjafsandet, katolicismen, våldet, experimentella kameraåkningar, cameo av mamma Scorsese samt rockmusiken. Men det blir aldrig så dynamiskt som man är van vid utan tvärtom är det lite för ofta mer än något annat rätt långtråkigt. Dom tjafsar och tjafsar och det liksom händer ingenting. Något som dock känns lite fräscht är att det här verkligen handlar om en inblick i botten av maffians näringskedja. Scorsese har i sin karriär jobbat med olika nivåer men här är den första skildringen av de som befinner sig allra längst ner.

Bildkvaliteten är usel. Det är för mörkt och skärpan är frånvarande. Illa. Dessutom är det bara mono-ljud vilket jag kan ha förståelse för men det låter verkligen inte bra. Extramaterial saknas.

Ingen vidare utgåva av en ojämn film. Det finns mycket som är bra men det lyfter inte.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar