måndag 28 september 2009

Anvil! - The Story of Anvil


På 80-talet spelade Anvil på samma scener som de största hårdrocksbanden och var ett respekterat namn i genren. Men när deras kollegor som t.ex. Metallica tog nästa kliv upp till att bli superstjärnor... gled Anvil åt andra hållet.

I dokumentären Anvil! - The story of Anvil får vi följa bandet vars medlemmar nu nått gubbålder och som hankar sig fram på i bästa fall klubbspelningar. Det som utmärker bandet är att dom ändå inte har gett upp, att dom tror att det någon gång faktiskt kan lossna, att dom kan slå igenom stort.

Mycket av snacket kring den här extremt hyllade dokumentären har gått ut på att det inte handlar om att skratta åt några misslyckade föredettingar utan att det snarare är en varm historia, om vänskap och om att aldrig ge upp. Själv vet jag inte riktigt? Helt klart är att i alla fall sångaren Lips inte riktigt har alla hästar i stallet... Samtidigt är hans entusiasm ytterst smittsam och givetvis vill man att det ska gå bra för dom även när förnuftet säger annat. Och det ÄR en gripande historia att följa dessa herrar på en katastrofal turné genom Europa. Att få ta del av deras misslyckanden och några få framgångar. Vad som ger framgång kan nog variera stort, men en sak är säker: Det underlättar om man har en ordentlig manager, något som bandet trots alla sina år i branschen verkar ha missat.

Just dokumentärer vinner inte så mycket på Blu-ray. Inspelningsförhållandena är ju inte alltid optimala och dessutom varvas det med gamla klipp som inte är i HD. Å andra sidan är det ju mer roligt med HD än inte. Denna import är för övrigt packad med extramaterial. Bortklippta scener, intervjuer och två kommentarspår m.m.

Anvil! The story of Anvil har blivit rejält hissad och det tycker jag att den förtjänar!

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar