onsdag 8 juli 2009

I fiendens närhet


I fiendens närhet (2007) är en fransk krigsfilm som utspelar sig i det av Frankrike ockuperade Algeriet år 1959. När jag googlar inser jag att filmen gick upp på bio i Sverige så jag hajar inte att jag totalt kunde missa den? Antagligen för att den är fransk.

Filmen är egentligen samma film som Plutonen. Fast mer fantasilös, vilket ligger i sakens natur om man gör en efterapning. Idealist kommer till ett riktigt smutsigt krig, stöter på dom elaka på den egna sidan som begår krigsförbrytelser och blir desillusionerad. Typ. Klassiskt tema som funkar rätt bra men som är lite tjatigt. Det finns inget nytt här alls utan det enda är väl att det är den första film jag ser om just den här konflikten. Det som dock är lite intressant är när algeriska soldater i fransk tjänst konfronteras med motståndskämpar och dom inser att dom ett antal år tidigare stridit tillsammans, för Frankrike, mot Tyskland.

Överlag är det riktigt snyggt foto och en scen där napalm släpps från flygplan är lika spektakulär som fruktansvärd.

Bilden är av den där för krigsfilmer numera obligatoriska stilen med mycket kontraster och urvattnade färger. Men visst, det ser ju bra ut. Och ljudet är i DTS-HD. Tyvärr saknas extramaterial.

Det görs mycket bra krigsfilm men I fiendens närhet tillhör inte dom bättre. Den har dock sina poänger och är man intresserad av de ämnen den behandlar bör man ge den en chans. Känner nu att jag säljer in filmen lika bra som det obegripliga omslaget...

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar