tisdag 7 juli 2009

Benjamin Buttons otroliga liv - two-disc ed.


När jag stegade ut från biosalongen efter att ha sett Benjamin Buttons otroliga liv (2008) konstaterade jag att jag var väldigt nyfiken på hur specialeffekterna gjordes.

Nu vet jag! Brad Pitt som liten spelas av en kortväxt person där man sedan har raderat hans huvud och ersatt det med ett helt digitalt ansikte föreställande Pitt. Kanske detta är självklart, för hur skulle det annars ha gått till? Kanske det. Men jag ska ändå sticka ut hakan och säga att animationerna av mänskliga ansikten i Benjamin Button är helt fantastiska och en milstolpe inom digitala effekter (jag tänker inte säga att det ser 100% realistiskt ut för varje gång man sagt det har man fått ta tillbaka det några år senare när hjärnan kommit ikapp med tekniken). Men det här är absolut lika förbluffande som T-1000 i T2, dinosaurierna i Jurassic Park och Gollum i Sagan om de två tornen. Här bryts ny mark!

Bild och ljud på denna Blu-ray är förstklassiga! Det är även en förstklassig utgåva när det kommer till extramaterial. Det är späckat med dokumentärer som räcker i flera timmar, dessutom i HD. Som vanlig med David Fincher har han jobbat betydligt mer med digitala effekter än vad man inser när man ser filmen. Detta eftersom effekten i sig inte är poängen med hans scener utan han använder en effekt som medel för att åstadkomma en viss scen. T.ex. är otroligt mycket av exteriörerna digitala. Det hela toppas dessutom med ett kommentarspår med Fincher som jag dock inte hann med.

Benjamin Button förtjänade inte att nomineras för bästa film 2008 men det ÄR en intressant, speciell och väldigt välgjord film. Den här utgåvan lämnar dessutom inget mer att önska!

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar