måndag 15 juni 2009

The World at War


När jag i fredags läste Cronemans krönika i DN drabbades jag av en svår känsla av att jag är riktigt fantasilös och inte ett dugg unik. Varför? Därför att även jag som aldrig läser om böcker har läst om just Berlin – slutstriden, på mitt nattduksbord ligger Beevors nya bok om D-dagen och i helgen hade jag planerat in att se klart En värld i krig...

Så blev också fallet. Köpte den här boxen för något år sedan och om jag minns saken rätt var det för ett skampris på mindre än 200 kr. Men nu har den utgått ur sortimentet så det spelar mindre roll vad den kostar. Varför skampris? Tja, för 16 DVD-skivor med förstklassigt material som räcker mer än ett dygn var det ett fynd!

Tv-serien World at war sändes på BBC år 1973 och ärligt talat var jag lite skeptisk till en serie som var över 30 år gammal. Inte för att åldern behöver göra den sämre men jag var rädd att den skulle vara en upprapning av det man redan visste, att det är mer intressant med nyproducerat som tar nya grepp och vinklingar. Denna farhåga visade sig vara totalt ogrundad. Dom dokumentärer som konstant går på Discovery med svartvita journalfilmer och färgglada kartor är i regel producerade under 90-talet medan World at war är inspelad i slutet på 60- och början på 70-talen. Närheten till kriget ger serien en helt annan fräschör. I intervjuavsnitten dyker t.ex. Speer, Dönitz och Himmlers adjutant upp (!). Bara så där. Folk som var vuxna under kriget men som inte bara är de gamla skröpliga gubbar vilka man är så van att se i såna här sammanhang. Storheten ligger dock i det fantastiska berättandet som lyckas levnadsgöra historien på ett sätt man inte är van vid. Det är inte den gamla vanliga speakerrösten som rabblar fakta utan man har bestämt sig för att hitta intressanta berättelser. Den här serien har fått kosta.

Originalserien består av 26 avsnitt och uppdraget gick till Imperial war museum att peka ut 15 militära ”kampanjer” som var tvungna att vara med. Resterande avsnitt är specialavsnitt om saker såsom Atombomben, Förintelsen m.m. Dessutom får man åtta bonusavsnitt som inte sänts i tv.

Mästerverk är ett starkt ord men det är precis vad World at war är! Är du intresserad av ämnet är det helt klart värt att lägga ner lite möda på att försöka få tag på ett exemplar.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar