tisdag 2 juni 2009

En bro för mycket


Andra världskrigs-storfilm, klassiker jag inte hade sett. En bro för mycket (A bridge too far) behandlar den, för de allierade, katastrofala operationen Market garden som skulle ”få slut på kriget innan julen (1944)”.

Som med så många gamla storfilmer i ämnet är manuset fantastiskt, det är storslaget filmat men effekter och hårdvara är undermåliga. Man får följa båda sidor under slaget och handlingen utspelar sig både i generalstaberna och på marken. Sånt gillar jag! Vissa scener är riktigt mäktiga och det är något väldigt speciellt med att se hundratals soldater hoppa fallskärm när man vet att det är riktiga människor, riktiga hopp. Och stridsscenerna är faktiskt ganska bra för att vara en över 30 år gammal film.

Det stora problemet är som vanligt bristen på tyska stridsvagnar. Man har målat om några moderna vagnar och satt på några skivor på tornet. Småsak för vissa, en stor sak för mig. För när såna där fantasivagnar kommer rullande tappar jag greppet och sitter och funderar på vad det skulle kunna tänkas symbolisera för stridsvagn? En annan sak som stör är några konstiga tyska kamouflageuniformer som inte är historiskt korrekta. På den allierade sidan ser det dock riktigt bra ut och En bro för mycket är överlag en väldigt välgjord film! Det kryllar dessutom av riktigt bra skådisar. Vad sägs t.ex. om Sean Connery, Robert Redford, Gene Hackman, Anthony Hopkins m.fl.?

Bildkvaliteten är dock inte särskilt imponerande på denna Blu-ray. Filmen har ett väldigt mjukt ljus så det ser inte sådär skarpt ut som man skulle önska. Ljudet dundrar på rätt bra om än lite väl högt i stridsscenerna. Inget extramaterial, snyggt omslag!

En del tycker tydligen Att En bro för mycket är långtråkig, att första timmen mest handlar om teoretiska diskussioner om truppförflyttningar på kartor. Ja? Det kan väl inte bli bättre än så?

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar