fredag 8 maj 2009

Flamman & Citronen / Der Baader Meinhof Komplex



Fanns ingen som helst tanke bakom att jag såg dessa två filmer i rad men när jag sen skulle recensera dom insåg jag att det i princip är samma film. I båda fallen får man följa en motståndsrörelse / terroristorganisation inifrån. Det mördas, bombas, misstag begås och det är baserat på verkliga personer och händelser. Den ena (den första) organisationen skildras lite mer hjältemodigt än den andra men det är också den enda skillnaden.


Flamman & Citronen

Min första danska Blu-ray! Man kan undra varför jag har köpt den här och svaret är att jag inte har det. Fick den av frugan för några veckor sedan när jag låg hemma i feber och det var ytterst synd om mig. Bakgrunden var att hon när vi var på No1 Video vid något tillfälle tyckte att jag var sur och när blicken föll på Flamman & Citronen i hyllan tyckte hon att titeln stämde in på oss... En sån där intern grej som andra inte har någon behållning av att höra om så...

Flamman och Citronen (Mads Mikkelsen) är kodnamnen på två kämpar inom den danska motståndsrörelsen under andra världskriget. Dom utför en rad attentat mot dom ockuperande tyskarna, framförallt avrättningar. Det som är så bra med historier som baserar sig på verkliga händelser är att istället för en logisk och förutsägbar dramaturgi får man det oväntade och mänskliga: Mordförsöket slutade abrupt med att lönnmördaren inte vågade skjuta. Som exempel. Och även om det är en romantisk bild av motståndsrörelsen som presenteras är den sannerligen inte okomplicerad. På vems uppdrag är det egentligen som dom avrättar folk? Och vilken roll i förtycket har de som de avrättar egentligen? Filmen lyckas vara både spännande och smart. Kul!

En annan sak som är kul är bildkvaliteten som är häpnadsväckande bra! Filmen har ett djupt fokus och objekt i bakgrunden är oerhört detaljerade. Världsklass! Extramaterialet visar hur man med digitala effekter har skruvat tillbaka klockan i Köpenhamns gatubild en dryga 60 år. Synd med det töntiga omslaget där Mads ser ut som Van Helsing i filmen med samma namn samt minivarianten av det billiga hakkorstricket.

Visste inget om denna film och hade inga förhoppningar men Flamman & Citronen visar sig vara en mycket underhållande film!

:-)


Der Baader Meinhof Komplex

Nu blir det helt plötsligt lite mer känsligt. Att puckla på tyskar under andra världskriget verkar aldrig vara kontroversiellt. Men när det gäller extremvänster blir det alltid infekterat, åt båda håll. Tydligen har det varit kontroverser kring denna skildring av Baader-Meinhof-ligan (RAF) i det att vissa tycker att den är förhärligande. På ett vis är det förståeligt eftersom om man tycker väldigt illa om något är det såklart stötande när det framställs som lite mer mänskligt och lite mer glamouröst än man vill acceptera. Samtidigt ligger bristen minst lika mycket hos den enögde betraktaren. Det var precis samma sak med Der Untergang även om jag har betydligt mindre förståelse för kritiken där. Vad folk verkar glömma är att våld alltid är spektakulärt, att RAF hade enormt många sympatisörer, att Baader-Meinhof var en slags rockstjärnor för många. Jag tror det var så dom såg på sig själva och det här är skildringen av detta. Filmen måste betraktas genom ögonen på de som den skildrar. Gör man det tycker jag inte att alls att den förhärligar.

Vi får se en grupp människor förblindade av bilden av sin moraliska överlägsenhet som dras in i en neråtgående spiral av händelser som är gräsliga. Är man det minsta empatisk är det faktiskt svårt att inte känna avsky. Den kritik mot filmen som jag dock kan skriva under på är det moraliskt tveksamma i att skildra mord på människor vars nära och kära fortfarande är i livet. DET är inte helt okomplicerat.

Vad den handlar om? Kolla Wikipedia. Eller varför inte själva filmen, det är den värd!

Bra bild, bra ljud, noll extra.

:-)


Stämmer mina fakta har vi de hittills dyraste danska respektive tyska filmerna någonsin. Båda med väldigt lika teman, båda väldigt bra. Vilken slump!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar