torsdag 2 april 2009

Beyond the Mat - ringside special ed.


Aha, nu vet jag var The Wrestler har hämtat sitt stoff! Från den nästan tio år gamla dokumentären Beyond the mat. Det är så uppenbart att det inte finns någon anledning att tala om lån utan vissa bitar i The Wrestler är taget rakt av. Det är som om Darren Aronofsky såg dokumentären, tänkte wow vilken story och gjorde en film av den.

Och varför inte? Det är en sjukligt intressant dokumentär och en berättelse som ännu inte berättats. När jag säger att det är snott av menar jag scener, inte karaktärer. När Mickey Rourkes karaktär i The Wrestler misshandlar sin kropp i allmänhet och i en särskilt blodig match i synnerhet är det avsnittet om Terry Funk som speglas. Medan det när det gäller den sorgliga statusen på hans karriär samt den obefintliga relationen med sin dotter handlar det lika mycket om verklighetens Jake ”The Snake” Roberts, en kille som det verkligen inte står rätt till med.

Beyond the mat tar dig bakom kulisserna hos både de största och minsta förbunden och det är väldigt fascinerande. Mest är det dock hemskt. Som Mick Foley, en av de största inom gebitet att vara brutal mot sin egen kropp. Vad han gör är väl en sak, men det hela får en annan dimension när man får följa hans fru och barn och se hur hans karriärval präglar dom. Det är ingen vacker syn.

Beyond the mat är en inblick i en mycket märklig värld och som lär både fascinera och förfära de flesta, jag lovar!

(En sak bara, varför måste alla wrestlingfilmer ha så gräsligt fula omslag?)

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar