söndag 1 mars 2009

Mutant Chronicles


Mutant Chronicles är ursprungligen ett spel som jag under en tid var rätt besatt av. Om jag minns rätt förvandlades det svenska rollspelet Mutant R.Y.M.D till Mutant Chronicles, lanserades utomlands och ynglade av sig en rad olika typer av figurspel. Jag gillade verkligen den där världen som blandade inspiration från Warhammer 40.000, första världskriget, muterade monster och katolska kyrkan. Typ. Spelen kanske inte var så lyckade men designmässigt var det en triumf.

När Hollywood får för sig att göra en film baserat på ett spel bör man bli extremt skeptisk, kanske särskilt när det rör sig om något så pass okänt spel? Samtidigt gjorde detta mig lite nyfiken. För hur kan det komma sig att det släpps en Hollywood-film baserat på ett svenskt rollspel och som enligt omslaget har John Malkovich och Ron Pearlman i huvudrollerna. Det lät om inte annat väldigt intressant.

Och som så ofta när något låter för bra för att vara sant visar det sig vara just det. Inte sant alltså. När det gäller Malkovich medverkan handlar det om det gamla vanliga tricket att rädda en kalkon: Hyr in en superkändis som är med i fem minuter och smäll upp namnet på framsidan för att försöka lura tillräckligt många. Exakt så är fallet här. Dock bör nämnas att Ron Pearlman faktiskt är med i hela filmen...

Problemet med Mutant chronicles är otvivelaktigt budgeten. Och inte blir det bättre av att dom bränner den i första scenen. Ös på i början så att publiken köper upplägget är förvisso ofta sant och faktum är att dom inledande sekvenserna i ett regnigt Verdun-liknande skyttegravssystem ser rätt bra ut! Resten av filmen gör det dock inte. Det är sjukt lågbudget. Karaktärerna kliver omkring i miljöer som är uppenbart projicerade på en grönskärm och explosionerna, blodet osv. är så extremt taffliga att det ser ut som en billig tv-produktion.

Mutant chronicles är en värld som lämpar sig för en story med ett episkt perspektiv men eftersom man inte hade råd med det tog man den enkla vägen ut och förvandlade det hela till en klassisk Men on a mission*: Ett team får i uppdrag att åka till en plats och göra en sak.

Förutom de gräsliga effekterna känns det verkligen som en film som skyndats igenom, antagligen i panik. Det är rörigt och osammanhängande och kanske mer än något annat, det är extremt ointressant. Det här är verkligen en riktig soppa.

Att göra en film på spelet Mutant chronicles visade sig tyvärr vara exakt så korkat som man kunde tänka sig.

:-=


*Plus två kvinnor. Nördfavoriterna Miho (Devon Aoki) och prinsessan Nuala (Anna Walton (som faktiskt lite ser ut som en fascinerande blandning mellan Cate Blanchett och Grodan Boll)).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar