onsdag 18 februari 2009

Bära eller brista - cino4


Det har varit mycket prat de senaste åren om den nya 3-D tekniken som ska revolutionera framtidens upplevelse av bio. 3-D har alltid känts rätt ostigt men den nya tekniken verkar faktiskt vara något att ha om man får tro dom som provat. SF ska bygga en salong i Stockholm så hur det går får väl framtiden utvisa.

Något som inte hör framtiden till är dock den s.k. 4-D bion som jag testade på Tekniska museet. Tredimensionell film med rörliga stolar, dofter och interaktivitet utlovades. Filmen vi valde hette Bära eller brista på svenska och valet föll på den för att den visades med engelskt tal. Filmen visar upp olika byggnadstekniker genom historien och innehåller många snygga och pampiga sekvenser av pyramider, skyskrapor och broar osv. I 3-D. Vet inte om det var den ”nya 3-D tekniken” som visades upp men det var i vilket fall inte några grönröda glasögon (däremot var det glasögon) och det var allt som oftast riktigt läckert!

Problemet var den där fjärde dimensionen... Första gången det sparkade till i mitt ryggstöd var jag på väg att vända mig om och blänga surt på grannen bakom innan jag insåg att det var någon slags irriterande effekt. Problemet är att det finns bara ett begränsat antal saker som den där stolen man sitter i kan göra så ofta blir det bara krystat. Man utgår inte från vilken effekt som skulle kunna förhöja filmen utan från vilken av de tillgängliga effekterna som kan klämmas in i en given scen. Bank i ryggen, bank under stolen, rök, vattenånga och en vidrig tvålaktig lukt som ska förhöja illusionen av en skog. Mest av allt sitter man dock bara och åker omkring lite fram- och tillbaka i sin stol, gärna till helt omotiverade bilscener som är inslängda för att få en ursäkt för lite stolvickning.

Ett antal värdelösa tv-serier genom åren borde ha lärt läxan att ”interaktivt” inte automatiskt är samma sak som ”bra”. Men här ska det vara just interaktivt så filmen avbryts mitt i för några tråkiga frågor som man får besvara med en knapptryckning på en dosa. (Min blygsamhet förbjuder mig att nämna att jag var salongens vinnare denna visning, vilket redovisades med en spotlight som lyste upp mig...)

Nu vet jag inte om den här filmen är representativ men den hade dessutom en irriterande berättarröst som mest påminde om Americas funniest home videos. Fast målgruppen är väl barn och dom tycker nog att det kan vara väldigt roligt. För egen del hade det räckt med snygga vyer i 3-D.

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar