tisdag 20 januari 2009

Full Metal Jacket


Ibland blir det konstigt. Full metal jacket var den andra eller tredje Blu-ray filmen som jag köpte vilket var för ungefär ett år sedan. Så varför har jag låtit bli att se filmen tills nu??? Vissa frågor finns inget bra svar på och det här är en sådan. För några år sedan köpte jag för övrigt den tjocka deluxeutgåvan på DVD som förvisso kom i en snygg silverförpackning, en cd med det fantastiska soundtracket samt en filmruta. Det tråkiga med den utgåvan var avsaknaden av extramaterial.

Hur som helst. Full metal jacket tillhör en av DOM DÄR filmerna som förändrade mitt sätt att se på film. Pretentiöst, visst, men så var det! Kubricks studie av krigets psykologi är inte bara en av de bästa krigsfilmerna utan även ett mästerverk i sig, om än lite svårsmält. Men det betyder inte att jag orkar skriva en avhandling om filmen och det känns inte som det finns någon riktig poäng. Googla och se vad mer välformulerade personer än jag har att säga. Det jag kan göra är att komma med ett kort instick om filmens välbekanta problem: Den börjar bättre än den slutar. Det är inget fel på filmens andra hälft men inledningen, träningslägret är så brutalt och överväldigande att filmen inte riktigt, riktigt hämtar sig när dom väl kommer till Vietnam. Vilket inte alls hindrar den delen från att innehålla hur många klassiska scener som helst.

Bildkvaliteten är vad den är, filmen är inte sprillans ny. Det är kul att se detaljer som man inte tidigare kunnat urskilja men det är ingen demoskiva. Och som med de andra Kubrick-filmerna som släpptes i samma veva är bilden till skillnad från DVD där den är i 4:3 här beskuren och presenteras i 1.85:1. Vad jag tycker om det har jag redan kort berört. Ett kommentarspår med några skådisar samt en författare är hyfsat intressant och halvtimmesdokumentären är strålande. Men borde det inte finnas mer att säga om en sån här film? Jag gillar inte motivet på framsidan som luktar väldigt mycket Apocalypse now och Plutonen vilka även de är två fantastiska filmer men med sina egna stilar. Antagligen beror detta på att det första släppet av Full metal jacket i Blu-ray hade originalmotivet på framsidan men den utgåvan höll så dålig kvalitet att den drogs in. För att sedan ersättas med denna så jag antar att det är en fördel med olika motiv för att kuna hålla isär de båda.

Full metal jacket är en av 80-talet absolut bästa filmer och det är ett nöje att äga den i HD!

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar