fredag 9 januari 2009

Battle Royale


Har hört mycket om Battle royale och såg fram emot att se den. Storyn är genial: I ett nära framtida Japan väljs varje år en skolklass ut, placeras på en ö och får i uppdrag att ha ihjäl varandra tills det bara finns en person kvar i livet, vinnaren. Dom förses med halsband med GPS och sprängladdningar som kan aktiveras om dom försöker fly, försöker ta av sig halsbandet eller slutligen om det finns flera kvar i livet än en. Dessutom får varje deltagare en slumpmässigt valt ”vapen” vilket kan vara allt från ett grytlock till en Uzi.

Handlingen är ganska uppenbar: Ett och ett har barnen ihjäl varandra på mer eller mindre spektakulära vis. Det känns lite som ett dataspel vilket det här med att alla har varsitt vapen som man kan samla på sig när man haft ihjäl någon förstärker. Men det är även en psykologisk studie över hur olika människor reagerar och hur pakter bildas och bryts.

Det är en bra och intressant film men tyvärr finns vissa problem. Som den onödiga vinkeln med klassläraren samt slutet i sig. Plus att tonen är så uppskruvad att stämningen aldrig blir så obehaglig som den skulle kunna vara.

Bildkvaliteten på den här utgåvan är verkligen usel, bitvis är den väldigt grynig. Extramaterialet består av en osebar ”on the set” dokumentär. Den är dock värd att ge några minuter för att spana in regissören Kinji Fukasaku som är en helt obeskrivlig snubbe. Den här utgåvan innehåller både en vanlig version och en director’s cut. Jag har bara sett den sistnämnda och vet inte vad skillnaden är annat än att den är längre.

Battle royale är inte en fullkomlig film men storyn är bra och det är något oemotståndligt med japanska skolflickor som mejar ner varandra med k-pistar...

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar