fredag 5 december 2008

Dark City - director's cut


TC tyckte att det var en bra idé att demonstrera sin nya full-HD projektor samt Blu-ray spelare med Dark city. Det tyckte jag med. Har sett filmen för ett gäng år sedan men kom inte ihåg så mycket av den annat än att den var rätt skön.

Blev förvånad när jag konstaterade att Dark city kom 1998, bara ett år före The Matrix. Filmerna har otroligt många beröringspunkter även om det finns vissa avgörande skillnader. Dark city är t.ex. nästan helt befriad från action. Men båda filmerna handlar om en dystopisk framtid, att inte begripa vad som pågår runt omkring en, att världen är manipulerad, med varelser (i brist på bättre ord) som kontrollerar omgivningen och som jagar filmens hjälte som börjat skåda bortom illusionen. Ja. Men där The Matrix blev ett fenomen föll Dark city i glömska vilket jag på sätt och vis kan förstå för den är mycket mer lågmäld. Å andra sidan är det synd eftersom det är en bra rulle.

Vad Dark city har främst är atmosfär. Man fattar inte vad som pågår men man blir inte irriterad och sugs in i mysteriet. Den oerhört effektiva suggestiva stämningen hjälper till. Det är svårt att kommentera handlingen mer utan att avslöja för mycket...

... så jag övergår till att konstatera att bildkvaliteten är riktigt imponerande! Förut har jag inte varit särskilt avundsjuk på folk med projektorer jämfört med min plasma. Visst är det coolt med en riktigt stor bild, men jag har sällan blivit imponerad av bildkvaliteten när man blåser upp en DVD på en stor yta. Men efter att ha sett projektion av film i 1080p är jag inte alls lika självsäker längre. Det såg riktigt bra ut! Och ljudspåret på Dark city är välkomponerat och bidrar mycket till atmosfären. En sån här film vill man verkligen veta mer om men tyvärr har jag inte haft möjlighet att ta del alla dokumentärer och kommentarspåret som tydligen ingår.

Gillar du dystopiska framtidsfilmer är Dark city ett givet val.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar