måndag 6 oktober 2008

The Taking of Pelham One Two Three


Försöker kolla upp lite gamla hårdkokta godingar och nu hade turen kommit till The Taking of Pelham 1-2-3. Visste inte mycket om den annat än att det är en film som verkar ha många fans.

Storyn är mycket enkel på ett sätt som den gärna kan vara i 70-talsfilm. Fyra män kapar en t-bana i New York och kräver en miljon dollar inom en timme innan dom börjar avrätta gisslan. Så enkelt. Historien berättas genom att följa alla sidor av inblandade: Kaparnas, gisslans, polisens, borgmästarens, t-banebolagets osv. Även om filmen ibland blir lite tramsig och inte riktigt tar sig själv på allvar är det ändå en väldigt effektiv och tajt thriller. Det mest slående är jargongen som är så där överdrivet hårdkokt New Yorksk. Alla är arga, ingen är rädd och tom. gisslan spenderar den mesta av tiden med att kasta ur sig förolämpningar mot kaparna. En kul detalj är att brottslingarna i Reservoir dogs heter olika färger (Mr. Blue osv.) är en idé som Tarantino uppenbarligen snott rakt av från den här filmen.

Det här är en sån där lite äldre skärputgåva med icke-anamorfisk grynig bild och steroljud. Försök hitta en bättre utgåva om du ska se filmen.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar