söndag 7 september 2008

Slaget om Finland


Har planer att någon helg i höst plöja samtliga finska krigsfilmer, tror det finns sex stycken. I vilket fall finns det sex som jag känner till. Men jag hade hört att Slaget om Finland skulle ha mycket stridsvagnsstrid så jag kunde inte hålla mig…

Slaget om Finland visade sig nästan vara exakt en sån film som jag längtat efter jag vet inte hur länge! Men bara nästan. Alltså, en film där man får följa en stridsvagnsbesättning. Visst har det gjorts filmer med stridsvagnar tidigare men jag har längtat efter en seriös och historiskt korrekt sådan och det har nu kommit! Och Slaget om Finland har ännu mer att erbjuda: Man får följa flera olika förband och får skildringar från olika befälsnivåer, från fotsoldaterna till marskalk Mannerheim.

Själva storyn är inte särskilt komplicerad utan man visar vad som hände, vilket säkert gör att många tycker att filmen är trist och tjatig, men jag gillar det skarpt! Och när man håller sig till verkligheten kan det uppstå såna ovanliga scener som att det skulle vara något heroiskt med försvarsstrid med stridsvagnar eller när en förlösande artilleribeskjutning i sista sekund räddar dagen. Fantastiskt! Man har varit väldigt noggrann med de historiska detaljerna även om illusionen försvinner lite när man räknat ut exakt hur många stridsvagnar dom haft tillgång till under inspelningen och hur dom målas om för olika scener. Jag förstår att det måste vara så men det irriterar ändå lite. Men, det som gör att Slaget om Finland ”bara” är en väldigt bra film som jag kommer att se om många gånger och inte det mästerverk som den snuddar vid beror på att den aldrig lyckas förmedla känslan av strid. Det är storslaget och många scener är fantastiska men ändå saknas den där udden som efter Rädda menige Ryan numera finns i alla krigsfilmer. Och jag menar inte att man måste arbeta med skakig handkamera för att uppnå detta. Däremot måste man ha trovärdiga våldsamma effekter. Av extramaterialet framgår att dom medvetet inte försökte skildra misären som den var eftersom det skulle bli för hemskt. Problemet med det är att när folk blir skjutna här känns det inte alls trovärdigt utan det påminner om en film som spelats in för 40 år sedan och återigen påminns man om att man sitter och tittar på en film. Detta är viktiga invändningar men jag glömmer inte att Slaget om Finland framförallt är en riktigt, riktigt bra krigsfilm!

Bildkvaliteten är tyvärr inte någon höjdare på denna DVD. Ljudet är inte så maffigt som man vant sig vid på sista tiden men det är inget fel på ljuden i sig. Extramaterialet består av en dokumentär om inspelningen samt ett antal intervjuer med veteraner som deltog i slaget.

Så trist när det var så nära perfektion. Men jag ser redan fram emot att se om den!

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar