torsdag 7 augusti 2008

Dirty Harry


Vissa filmer får sådan status att man lätt glömmer bort själva filmen. Dirty Harry är en sådan film. Alla vet vem Dirty Harry är och alla kan citatet ”make my day”. Men hur många har ens sett filmen, var den bra eller dålig och i vilken av filmerna använde han egentligen det där citatet? Det är såna frågor man ställer sig när man sätter sig för att se om en riktig klassiker för första gången på en sisådär 15 år.

Handling: En prickskytt har mördat en oskyldig, begär pengar av staden San Fransisco för att inte göra om det och den stenhårde snuten Callahan får jobbet att sätta dit honom. Jag mindes Dirty Harry som lite seg och den är faktiskt långsam. Däremot har den en väldigt skön atmosfär och den bygger upp en bra spänning i scenerna där mördaren jagas. Det är väldigt snyggt och staden San Fransisco utnyttjas väl. Det är gott om Spektakulära kameraåkningar och himlen ser fantastisk ut i stark technicolor blå. Många scener är väldigt mörka endast belysta av neonljus och det hela är faktiskt väldigt läckert utfört. Vad ska man säga om Clintan? Den här rollen är ju så parodierad och ironiserad över att det är lite svårt att ta den på allvar. Inte för att det är meningen att man ska ta rollen på 100% allvar, men ändå. Men bakom den legendariske rollen Dirty Harry finns faktiskt en väldigt bra polisfilm! Min enda invändning är inte specifik för just Dirty Harry utan för i princip all 70-talsfilm: Varför använde man ljusrött blod som inte alls ser ut som blod ser ut? Varför?

Filmen är nästan 40 år gammal och ser inte perfekt ut, såklart. Men den ser riktigt levande ut i HD och det finns ingen anledning att klaga. Ljudet är som väntat inte så lustigt. Det finns helt enkelt inte så mycket att göra med ett ljudspår som ursprungligen var mono. Ett 5.1 dolby true HD ingår i vilket fall. På fronten extramaterial är det späckat. Förutom ett kommentarspår med Clintans levnadstecknare som jag tyvärr inte hann med finns ett antal bra dokumentärer av olika årgång. Detta känns bra för att det känns komplett men nackdelen är att det blir en hel del upprepningar.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar