lördag 12 juli 2008

Funny Games


Egentligen är jag emot tanken på amerikanska remakes av filmer gjorda på annat språk. Men om nu den österrikiske regissören får för sig att spela in en tydligen scen för scen kopia av originalet känns det rätt ok. Plus att Naomi Watts är med i denna... Visste inget om det cirkus tio år gamla originalet annat än att jag hört att det skulle vara lite som scenen i A clockwork orange när dom bryter sig in i villan, fast utdraget till en hel film.

Vilket är en rätt bra beskrivning. Två obehagliga typer klädda i vitt tar sig in hos en familj och spenderar resten av filmen med att jävlas med dom. Och det är en väldigt obehaglig film. Det är inte särskilt mycket våld som visas i bild, inte fysiskt. Men däremot psykiskt vilket är mycket värre när det är effektivt berättat vilket det är här. Funny games är väldigt obehaglig och så långt ifrån feel good man kan komma. Filmen har även en märklig twist som jag inte sett något liknande förut. Den var väldigt effektiv. Tänker inte avslöja den men den förstärker filmens budskap, att det är något väldigt sjukt med att vilja titta på en sån här film. Vilket möjligen blir en paradox? För kan man kritisera att såna här filmer görs genom att göra en väldigt effektiv sådan film?

Filmen har ok bild för att vara DVD. Det är trist att konstatera men på sistone har jag i princip bara sett Blu-ray och jag verkar nu ha gått från att bli imponerad av det formatet till att vara missnöjd med DVD... Synd att det inte ingår något extramaterial för det borde finnas väldigt mycket att säga om den här filmen.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar