måndag 18 februari 2008

Black Book


Har varit mycket europeisk krigsfilm på sistone. Oftast brukar sådana ha ett hyggligt manus men lida av en begränsad budget. Just Black book är dock ett undantag för denna holländska film är regisserad av ingen mindre än Paul Verhoeven (!) som uppenbarligen har lyckats skramla ihop lite pengar.

Filmen följer judinnan Rachel i hennes försök att dölja sin identitet i det ockuperade Holland under andra världskriget. Fokus ligger verkligen på henne och utan att avslöja för mycket råkar hennes motspelare konstant ut för diverse öden och försvinner ur handlingen. Ett problem är att Black book trots att den är 2:25 känns för kort för allt som ska få plats. Det händer lite för mycket grejer hela tiden och filmen skulle må bra av ett lite lugnare tempo. Efter att nyligen ha sett Sebastian Koch som Speer och von Stauffenberg är hans roll här reducerad till en lite mindre prominent nasse; endast en lokal SS-officer. Som Rachel för övrigt lyckas inleda en affär med! Det är många krokar hit och dit, ibland spännande, ibland fånigt. Det är ingen direkt realistisk historia utan det andas lite äventyrsfilm. Dock ser det väldigt bra ut och äntligen får man en europeisk krigsfilm med en episkt känsla! Vackert foto, massor av statister, bra specialeffekter! Och som vanligt med Verhoeven är det ofta sådär lite onödigt blodigt. Men det är väldigt svårt att summera den här spretiga filmen. Jag vill nog gilla den lite mer än den förtjänar för det går inte att bortse från lätt tramsiga tonläget. Men å andra sidan är det är inget som irriterar allt för mycket och det finns många bra och vackra scener. Summa summarum får det nog bli ett medelbetyg trots allt.

Riktigt bra bild på den här DVD:n men tyvärr saknas extramaterial. Jag hade velat veta mer om hur den här filmen kom till.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar