torsdag 10 januari 2008

Extras


Plöjde den här boxen för en månad sedan men av någon anledning har för mycket annat kommit i vägen för att hinna skriva om den.

Att direkt utgå från The Office när man bedömer Extras är möjligen orättvist då The Office en av mina absolut absoluta favoritserier någonsin. Men vad ska man göra? The Office är skriven av Stephen Merchant och Ricky Gervais med den sistnämnde i huvudrollen, det blir en hit som går i två säsonger med en handfull avsnitt var. Sen kommer dom tillbaka med en ny serie som dom skrivit, med Ricky Gervais i huvudrollen som sänds i två säsonger med en handfull avsnitt var. Det blir omöjligt att inte jämföra. Såg första säsongen av Extras när den sändes på SVT men den andra lyckades jag nästan missa helt. Har faktiskt lyckats hålla mig från att köpa dom på DVD för att jag har väntat på den här obligatoriska dubbelutgåvan. (Vilket jag idag insåg antagligen inte duger eftersom en googling visade att liksom The Office så blir det en julspecial med Extras vilket väl lär leda till någon komplett box framöver…

Upplägget säsong nummer ett är att Gervais spelar den misslyckade statisten Andy Millman som i första hand kämpar för att synas i bild och i andra hand att få dialog. Första frågan är givetvis om han gör en upprepning av den oförglömliga rollen som David Brent? Svaret är nej. Millman är inte i närheten av att vara lika obehaglig som Brent. En egenskap som dom dock delar är förmågan att trassla in sig i försök att vara politiskt korrekta. Precis som i The Office stegras pinsamheterna och det blir nästan outhärdligt att titta på. En skillnad mellan Brent och Millman är dock att Millman till skillnad från Brent faktiskt förstår när han gör bort sig. Med sig på inspelningarna har Millman sin kollega och enda vän Maggie. Hon befinner sig i motsvarande karriärmässiga situation och gentemot Millman har hon fördelen att hon konstant dejtar olika personer men nackdelen att hon är mer korkad än honom, vilket han antagligen mår ganska bra av. Relationen mellan Andy och Maggie är själva ryggraden i serien, det är den som allt egentligen handlar om den skänker trots all pinsamhet, dumhet och kyla lite genuin mänsklig värme till serien. Lite som Tim och Dawn i The Office fast minus romans.

Men även om relationen mellan Andy och Maggie är hjärtat i serien kan detta lätt komma i skymundan av det spektakulära faktumet att en kändis i varje avsnitt gör en cameo där den spelar en väldigt icke-smickrande version av sig själv. Den här biten är fantastiskt rolig! I första säsongen passerar t.ex. såna som Ben Stiller, Sam L. Jackson, Patrick Stewart och kanske roligaste av dom alla; Kate Winslet förbi. Otroligt kul! Tyvärr, för oss icke-britter, medverkar även några lokala kändisar och även om avsnitten är roliga ändå känner man att man missar lite. En fråga kanske är om Extras kommer stå sig lika bra som The Office i längden då skämten bygger ganska mycket på att dagsaktuella kändisar driver med sig själva? Antagligen kommer den att tappa lite på grund av det i det långa loppet. Men å andra sidan har den så mycket mer och kändisarnas insatser är oftast så pass allmängiltiga att dom kommer stå sig ändå, skulle jag tro.

Den andra säsongen har ett lite annorlunda upplägg. Millman har nu fått sin sitcom på BBC. Haken är att det inte alls blir vad han tänkt sig och han måste hela tiden kompromissa med sina idéer. Säsong två är minst lika rolig som nummer ett och innehåller några fantastiska gästspel bl.a. av David Bowie, Ian McKellen och Robert De Niro(!).

Båda säsongerna har lite extramaterial där höjdpunkten är när Gervais och Merchant sitter på ett hotellrum, dricker vin och försöker kontakta diverse kändisar efter att Jude Law hoppat av sista sekund. Det är stor humor när dom till hälften i panik, till hälften gapskrattande konstaterar att dom inte ens har numret till nummerupplysningen, allra minst till Johnny Depp...

Extras är bland det roligaste jag sett på länge och jag kan inte rekommendera den här boxen nog. Enda anledningen till att inte köpa den skulle väl vara att man inväntar en komplett box som även innehåller julspecialen men det är den enda invändning jag kan komma på.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar