tisdag 30 oktober 2007

Mulholland Drive - special ed.


Jag älskar Mulholland drive! En märklig film av David Lynch, vilket i sig innebär att det är lite onödigt att påpeka att den är ”märklig” såklart. Känslan, atmosfären, det obegripliga, det absurda, humorn, Naomi Watts, castingen, musiken, atmosfären igen! Det är inte en perfekt film, men den är väldigt underhållande och tål att ses om och om igen! Men tyvärr har Mulholland drive inte behandlats med värdighet vad gäller DVD. Jag har den skandinaviska utgåvan sen tidigare, med några korta intervjuer och en sån där vidrig oredigerad ”behind the scenes” som bonus. Inte så kul. Just därför blev jag väldigt nöjd när jag noterade att en brittisk 2-disc specialare var på gång och jag beställde direkt!

Men jag vet inte vad jag ska tycka? Om man börjar med förpackningen känns det bra. Den är inkapslad i ett genomskinligt plasthölje med Naomi Watts ansikte tryckt på och när man tar bort det avslöjar sig ett kartongomslag med Laura Harrings (brunetten) ansikte mot en mörkblå bakgrund. Snyggt! Men roligare än så blir det knappt. Själva filmen verkar inte hålla högre kvalitet än den förra utgåvan och dessutom finns några irriterande skillnader. Å ena sidan inte kan hoppa mellan ”kapitlen” här vilket man kan på den förra, men å andra sidan finns en kaptielmeny vilket saknades förut. Fast jag vet inte vad den gör för nytta här? Tydligen avskyr Lynch kapitel på DVD men har här gjort ett undantag. Men vad han har gjort är en märklig meny där man ska klicka på olika föremål och så får man räkna ut vilken scen i filmen de korresponderar med. Roligare i teorin än i praktiken. Den andra skillnaden är att den gamla utgåvan har DTS-ljud vilket den nya specialutgåvan saknar! Fattigt. Vad gäller extramaterialet innehåller den nya utgåvan det som den gamla innehöll plus en intervju med klipparen, en med kompositören (som för övrigt spelar den espressospottande mannen) samt ett inslag från Cannes. Klart att det är roligare med mer, men att återanvända gammalt material som inte var bra från första början känns inte kul. Utöver det finns en trailer för filmen samt en för Lynch nya film Inland Empire som nu går på bio. Sista bonus är ett litet häfte med utdrag ur en bok om Lynch som tydligen ännu inte har släppts.

Så jag vet inte, det här var inte den utgåvan jag hoppades på alls. Dessutom är det extra irriterande när den nya ”specialutgåvan” på vissa punkter är sämre än föregångaren. Men filmen är det inget fel på!

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar