lördag 17 mars 2007

Masjävlar


Till att börja med vill jag inflika att jag inte sett den här på DVD utan på tv och ja, jag vet att den är två år gammal och jag ser den först nu. Ser inte film så ofta på tv av flera skäl, men den här var på en reklamfri kanal och råkade sändas vid ett rätt bra tillfälle. Det här med storstad kontra landsbygd är ju alltid ett kul ämne och dessutom har den ju vunnit en guldbagge för bästa film, så vad kunde man förlora?

Just det faktum att den vunnit guldbagge för bästa film säger nog mer om statusen på svensk film än om kvaliteten på Masjävlar. Jag säger inte att den inte förtjänade utmärkelsen, vad vet jag, det gjorde den säkert. Vilket är så sorgligt. Visst är det tröttsamt med allt gnäll på svensk film, men va fan, det är inte alltid helt omotiverat direkt. Masjävlar är inte en genomusel film, den är bara ganska dålig. Vissa grejer fungerar och det känns som att manuset är rätt bra. Genomförandet är dock för ofta så taffligt och klichéartat att man aldrig dras in i storyn. Och eftersom man inte dras in i storyn sitter man i scen efter scen och tänker ”i den här scenen ville dom förmedla det här”. Sofia Helin som spelar huvudrollen gör en av de plattaste skådespelarinsatserna jag sett på länge och man känner absolut ingenting för henne och hennes situation. Det gör det inte lättare att sugas in i det hela av att hon är sockersöt och flickaktig men har en syster som ser ut som en 120 år gammal yogurtkärring som är minst två generationer äldre än deras mamma… Sådana förvirrande konstigheter kan undvikas med en genomtänkt rollbesättning... Men visst, scenografin är bra och det finns ett och annat tänkvärt där någonstans, bakom allt dåligt.

:-(

1 kommentar:

  1. Haha skön sågning. Som jag minns den här filmen var den rätt tråkig och dålig som film betraktat men en väldigt träffsäker spegling av den svenska landsbygden och dess mentalitet. Men det kanske jag tycker enbart pga att jag har lite anknytningar till just de krokarna som filmen utspelar sig i och kanske just därför känner till karaktärstyperna rätt väl.

    SvaraRadera