torsdag 11 januari 2007

Bron över floden Kwai


Det något väldigt frustrerande med att titta på såna här gamla krisfilmer. Å ena sida sidan har dom ofta en väldigt bra story, å andra sidan lider dom av dåtidens tekniska begränsningar. Det bestående intrycket brukar vara att man sitter suktar efter hur bra det skulle bli om man spelade in ett sådant manus med dagens teknik. Inte för att jag är missnöjd med dagens krigsfilmer, det har släppts och fortsätter att släppas mycket bra. Vad jag saknar är dock den här typen av krigsfilmer med ett episkt perspektiv som gjordes på 50- och 60-talet, där man får följa ett antal karaktärer på flera olika nivåer.

Just Kwai är imponerande av många anledningar, framförallt kanske för hur komplicerade karaktärerna tillåts vara. Man kommer på sig själv med att konstant omvärdera sin syn på dom och deras handlingar. Sånt är ovanligt i krigsfilmer nu förtiden. På minussidan ligger helt klart tekniken, allt från kameravinklingar till ljudmix via specialeffekter. Mot dagens tekniska nivå känns det tyvärr ofta som teater snarare en film. Synd, för annars hade betyget blivit bättre.

Bonusmaterialet innehåller bland annat en dokumentär om inspelningen som var lite småintressant, men inte mer. Dessutom ingår ett par dokumentärer från 50-talet som mest känns som kuriosa.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar