fredag 10 augusti 2018

Ingmar Bergman


Jag har beslutat mig för att göra en djupdykning i Bergman. Exakt hur avgränsningen ska se ut vet jag inte? Jag vet dock två saker: Jag kommer inte att se allt. För det andra kommer det inte vara helt kronologiskt. Möjligen hade det varit bra att börja på 40-talet och arbeta mig framåt… men jag känner inte för det. Så istället börjar jag mitt i smeten, i mitten av 60-talet och tar det därifrån och så får vi se vart jag hamnar?

Varför Bergman? Är man det minsta intresserad av film och dessutom på köpet råkar vara svensk behöver frågan inte ställas. För mig personligen känner jag att även om jag sett en del av dämonregissören så finns det på tok för mycket som jag inte sett. Eftersom jag dessutom gillar Bergman finns liksom inga ursäkter eller motstånd mot att göra denna bildningsresa!

torsdag 9 augusti 2018

The Shape of Water


Det har varit mycket snack om The Shape of Water (2017). Om jag förstått saken rätt (vilket jag inte är säker på att jag har?) så gillade kritikerna den medan publiken avskydde? Personligen förstår jag inte vad all uppståndelse handlar om? För mig är The Shape of Water en ganska söt och banal (om än udda!) kärlekshistoria som är just det, varken mer varken mindre. Storyn är inte jätteintressant men som vanligt med Guillermo del Toro är filmen självklart en fröjd för ögat!

Det medföljer en handfull korta dokumentärer vars huvudpoäng verkar vara att rekvisitan är så fantastiskt välgjord och att det här är en oerhört personlig film för del Toro. På det första svarar jag absolut och på det andra… ok.

:-I

tisdag 7 augusti 2018

The Endless


Jag fick för mig att The Endless (2017) var sci-fi men… övernaturlig är nog ett bättre ord. Grejen med The Endless är att det är en sån där film som man inte kan säga allt för mycket om utan att avslöja för mycket. Man kan väl säga så mycket som att det förekommer tidsresor. På det där smarta och svårbegripliga viset (satt i motsats kring det mer tydliga och ofrånkomligen osammanhängande viset…)

Två unga killar har lämnat en sekt sedan flera år men får för sig att göra ett återbesök, lite för att kontrollera om deras skäl till att lämna verkligen håller? Märkliga saker utspelas därefter. The Endless är, som sagt, smart. Och med tanke på ämnet väldigt oförutsägbar (för att inte säga obegriplig). Men av samma anledning högst sevärd!

Tyvärr medföljer inget extramaterial till denna Blu-ray. Det hade varit mycket intressant att få veta mer om bakgrunden till denna film!

:-)