fredag 22 juli 2016

The Revenant – Steelbook edition


Apropå favoritregissörer så tillhör Alejandra G. IIñárritu (ja, jag måste goola på namnet varje gång) den skaran. Birdman gjorde mig lite förbryllad men hans tidigare filmer tillhör bland det starkaste jag sett.

The Revenant (2015) har ju blivit rätt uppmärksammad främst på grund av scenen med den där björnen men jag vet inte… det är ju en jäkligt välgjord scen! Sällan har väl en attack av ett vilddjur skildrats så brutalt och realistiskt? Sen resten av filmen är onekligen en vattendelare. Själv älskar jag det buttra, det vackra, pretentiösa. Men jag förstår vad Frugan menar när hon påpekar att det är en film som det är ganska lätt att göra sig lustig över, att den spelar väldigt nära den där gränsen. Jag håller med men jag gillar det! En liten invändning kanske att hela händelseförhoppet känns helt trovärdigt men den kan jag ta...

Tyvärr liten bild men ovanligt snygg plåtlåda! med ett extramaterial på 44 min.

:-)

torsdag 21 juli 2016

Badlands


Terrence Malick är som bekant väldigt högt placerad på listan över favoritregissörer. Med tanke på hur få filmer han gjort är det lite märkligt att jag lyckas se Badlands (1973) först nu? Extra underligt med tanke på att True Romance har lånat en del från Badlands. Inte bara soundtracket utan rätt mycket av story och känsla är snott mer eller mindre rätt av. Inte för att det gör True Romance till en sämre film men jag känner mig nästan lite blåst? Det är lite samma teatrala stil i Badlands och det handlar också om ett par mot världen. Typ. Bra men inte en av Malicks bästa.

25 minuter extra på denna DVD.

:-)

lördag 16 juli 2016

Moby Dick


In the Heart of the Sea ledde till två saker: Dels att jag nu (äntligen!) har läst Moby Dick, dels att jag sett filmatiseringen från 1956. Jag har tidigare sett den från 1998 och den från 2011 och den här hamnar väl någonstans mitt emellan? Specialeffekterna kan givetvis inte mäta sig med dom från 2011 men faktum är att den här filmen är väldigt smart utförd i det avseendet (den från 1998 minns jag som mindre spektakulär än dessa men faktum är att det var så länge sen jag såg den att jag skulle behöva se om).

Nu handlar Moby Dick såklart främst inte om specialeffekter utan om det skrivna ordet, vilket självklart inte nödvändigtvis kan översättas till film. Den väg man har valt här är att vara relativt trogen originalet vilket medför att det blir lite väl teatralt ibland. En filmatisering av Moby Dick kommer förvisso oundvikligen att vara just teatral men inte nödvändigtvis i den här utsträckningen. Annars är det en påkostad film vilket verkligen syns!

Påkostad kan man dock inte kalla den här utgåvan på DVD. Bildkvaliteten är riktigt dassig och det medföljer inte något extramaterial.

:-I

måndag 4 juli 2016

The Hateful Eight


Tarantinos två fantastiska filmer (Inglourious Basterds och Django Unchained) med The Hateful Eight (2015).Det jag gillat med de två tidigare filmerna är att de känts så… filmiska. Det gör även The Hateful Eight ofta… men inte alltid. Det är en liten återgång till lite mer nästan buskis det är synd.

Sen är det som vanligt så att det blir lite bakvänt när man ska gnälla på en film som faktiskt är bra. Det är det där med högst ställda förväntningar. The Hateful Eight är nämligen en bra film med mycket bra skådespelare och som ser väldigt bra ut. Men det är en film som även vilar väldigt tungt på dialog och det är oerhört underhållande. Tarantino har alltid varit lite tramsig men möjligen blir det lite för mycket av den varan, framförallt mot slutet.

Totalt 15 minuter extramaterial är på tok för lite för att man ska vara nöjd.

:-)