söndag 20 september 2015

1 000:e inlägget på DVDengar!


Jag får lov att jag med det här inlägget tar fuskat lite. När det gäller jubileumsinlägg som t.ex. nummer 900 så låter jag det ske helt slumpmässigt. Jag skriver ju inläggen här i den ordning som jag blir klar med filmerna (och ibland något inlägg om något filmrelaterat). Vilken film som egentligen hade blivit det 1 000:e inlägget får vi se, men jag väljer som sagt och att fuska och slänger in den här promobilden för Spectre som kom för ett par veckor sen. Dels för att jag ser väldigt mycket fram emot Spectre, dels för att jag håller på att se om Bond-filmerna med Daniel Craig och dels för att bilden är riktigt läcker!

1 000 inlägg alltså. Jag säger som vanligt: Det hade jag aldrig trott när jag drog igång bloggen och jag fortsätter så länge som jag tycker att det är kul. Inga nyheter med andra ord.

:-D

lördag 19 september 2015

The Graduate


Jag såg The Graduate (1967) när jag var i samma ålder som Dustin Hoffman, ska föreställa vara. Jag gillade den då och jag gillar den nu. Att det skulle röra sig om ett mästerverk håller jag nog inte med om men onekligen har den en viktig plats i filmhistorien bland annat för kreativa val av kameraföring.

Jag tror inte att filmen normalt genrebestäms så men för mig är The Graduate en komedi. Inte en flamsig sådan utan mer åt Wes Andersson. The Graduate är nämligen väldigt rolig, dels situationsbaserad humor men det är även gott om skämshumor. (Sen går det inte att låta bli att fundera på hur olika bemötande filmer där äldre kvinna förför ung man ofta får jämfört med motsatsen.) Skådespeleriet är fantastiskt och framförallt Hoffman är lysande i sin nedtonade insats som totalt valhänt.

Det rör sig om en mycket fin utgåva av StudioCanal Collection! Omslaget är i papp och har även ett extra fodral utanpå (även det i papp). Det medföljer ett häfte en kort text om filmen samt även en del extramaterial. Just det är lite märkligt för det ingår ett kommentarspår av en tysk filmvetare som, egentligen inte så konstigt, pratar tyska! Och så är det textat på engelska vilket är första gången för mig som jag tagit del av just det upplägget. Hur som helst är han väldigt kunnig om filmen. Sen ingår ytterligare en drös material av varierande kvalitet. Det känns som att det är taget från någon gammal DVD.

:-)

fredag 18 september 2015

Ex Machina


Min uppfattning är att Ex Machina (2015) är en sci-fi som har allt! För det första: En bra sci-fi ska ju ha någon form av vetenskaplig vinkel och det har verkligen Ex Machina. Inte för att frågan om AI inte har gestaltats på film förut men Ex Machina gör det på ett intressant och filosofiskt sätt. Var går egentligen gränsen för att vara människa? Miljön ligger väldigt nära den verkliga världen vilket gör att filmen känns trovärdig. Vidare innehåller den ett mysterium som gör tittaren nyfiken och filmen i sig oförutsägbar. Filmen är även spännande och skådespelarna utmärkta. Ex Machina är en stark kandidat till årets bästa film vågar jag lova redan nu!

Bonusmaterialet bestod av lite promomaterial som inte var särskilt intressant.

:-D

måndag 7 september 2015

The Bridge on the River Kwai


När jag laser vad jag skrev om The Bridge on the Riwer Kwai (1957) för åtta år sen tycker jag nog att jag var lite orättvis. I grund och botten står jag fast vid att jag saknar den tidens manus i dagens produktioner. The Bridge on the River Kwai är dock en makalöst bra film! Jag undrar om det inte är så att jag under dessa åtta år faktiskt blivit lite bättre på att uppskatta gammal film? Jag tror faktiskt det? Sen är det ju kul att se gammal film som ser bra ut i HD!

Tror att det var ungefär samma extramaterial som på DVD:n.

:-D

torsdag 3 september 2015

Svenskjävel


När jag läste om Svenskjävel (2014) så fastnade jag dels för handlingen och dels för det där citatet. Filmen handlar om de unga svenskar som utgör en växande arbetskraft för enklare arbete i Norge, ett ämne som är värt att fundera på att flera skäl. Citatet då? “Sverige gillar Norge. Vi ser på er som en utvecklingsstörd kusin som vunnit på lotto.” Haken är att det citatet är det enda roliga i hela filmen. Inte heller lyckas den förklara det här den hade tänkt förklara. Storyn är karaktärerna uppbådar noll intresse eller känsla. Det är inte dåligt, bara tråkigt och poänglöst.

Inget extramaterial på denna DVD.

:-(

onsdag 2 september 2015

Foxcatcher


Wow! Jag hade hört en del bra om Foxcatcher (2014) så att det är en kvalitetsfilm kom inte som någon överraskning. Men att den skulle göra ett sånt intryck hade jag inte förväntat mig. Ibland kan det vara en fördel att inte veta så mycket innan, att se något som man egentligen inte vet något om. Så var det för mig, jag visste inte mer än att filmen handlar om brottning. Att den baserar sig på verkliga händelser och personer hade jag ingen aning om och har nästan lite svårt att smälta. Den där klyschan om verkligheten som överträffar dikten. Biografiska filmer är inte helt enkelt att få till men Foxcatcher lyckas perfekt med att få till känslan av att sitta och titta på en riktigt bra film. Motsatsen är när man sitter och tänker att nu trycker dom extra på det ena eller det andra eftersom det var något viktigt för den verkliga personen. Det kan lätt kännas krystat. Inte i Foxcatcher utan här flyter allt på och man dras med av storyn.

Om man inte gillar brottning då? Eftersom jag gillar det har jag lite svårt att vara objektiv. Men jag tycker nog att filmen lyckas bra med att gestalta brottningen, det fysiska, vilket filmen ju handlar om också. Men det blir inte för mycket eller för tjatigt. Foxcatcher är dock så mycket mer än bara brottning, filmen uppvisar mer än något annat fascinerande personporträtt och komplicerade relationer.

Jag hyrde filmen men hann inte med att se något extramaterial.

:-D