onsdag 29 oktober 2014

The Amazing Spider-Man 2


Jag tyckte att rebooten The Amazing Spider-Man funkade ok. Nu har det kommit en uppföljare med den fantasifulla titeln The Amazing Spider-Man 2 (2014) och det hela fungerar… lite sämre än den förra. Ett stort problem är att jag inte gillar lustigkurren Spindelmannen. Vilket jag vill vara tydlig med för hans karaktär är ju den där typen som fäller lustiga kommentarer och det är nog inget för mig. Filmen är faktiskt kanske rätt lyckad som en Spindelmannen-film? Kanske. För mig är det totalt platt och fullständigt ointressant.

Oklart om det ingår extramaterial på hyrversionen. Orkade inte kolla.

:-(

torsdag 23 oktober 2014

Inside Llewyn Davis


Inside Llewyn Davis (2013) är Coens senaste film efter True Grit. Handlingen är förlagd till 60-talets New York och skildrar förändringen inom amerikansk folk rock. Tror jag? Här är lite av haken för antagligen är filmen bättre än jag förstår, eftersom den handlar om ett ämne som jag inte känner till och är rätt ointresserad av. Men med tanke på Coens enorma passion för amerikansk ”traditionell” musik har filmen antagligen betydligt fler lager än jag förmår se.

Om man ser filmen som en skildring av den misslyckade folkrockaren Llewyn Davis och alla problem han ställs inför är det lite underhållande då och då men också ganska tradigt.

Jag hoppas jag är rättvis mot Inside Llewyn Davis och konstaterar att det inte var något för mig.

Det medföljer extramaterial på 25 minuter.

:-(

tisdag 14 oktober 2014

Gorkijparken


En anledning till att jag gillar film så mycket är att bilder kan ha en sådan enorm kraft. Jag vill säga att jag var tolv år gammal när jag så Gorky Park (Gorkijparken) från 1983 på TV men det kan diffa med något år. Filmen innehåller tre sekvenser som etsade sig fast i min hjärna i flera år efteråt. Det är tre snabba sekvenser där det rör sig om lemlästade huvuden. När jag idag 25 år senare ser om filmen är jag tillräckligt härdad för att inte känna så mycket även om de väcker minnen till liv. Det här ställer kanske en del frågor om det här med våld på film, åldersgränser, om avtrubbning. Jag tycker att det är intressant att fundera på även om jag själv inte har några riktiga svar att ge.

Gorky Park är en effektiv men inte särskilt anmärkningsvärd thriller. Tre ansiktslösa personer hittas i snön. Vilka var dom? Finns det koppling till stora utländska affärsintressen? Till olika polisiära institutioner? Man får följa en polis spelad av Willam Hurt som får fallet på sitt bord. Det som lyfter Gorky Park och som gör den högst sevärd är att den utspelas i Sovjet under det kalla kriget. Hur många kriminalfilmer eller ens filmer har man sett som gör det? Själva storyn knyter även an till detta faktum och det gör Gorky Park till ett intressant tidsdokument.

För att vara DVD är det väldigt bra bildkvalitet. Tyvärr medföljer inget extramaterial.

:-)

måndag 13 oktober 2014

Godzilla (3D)


När det gäller film har jag en rätt obegripligt vit fläck som jag härmed får lov att erkänna. Obegriplig eftersom jag är ett fan av cinéma fantastique och verkligen gillar Japan. Det är nämligen så att jag aldrig sett Godzilla, varken originalet från 1954 eller någon av de otaliga uppföljarna. Eller, jo, jag har sett den gräsligt usla amerikanska från 1998 i regi av Roland Emmerich vilket nästan gör att det känns ännu värre. Och nästa Godzilla jag ser är alltså nästa amerikanska version, denna från 2014.

Det positiva med Godzilla är att designen på huvudrollsinnehavaren är cool och kanske viktigare: Actionscenerna fungerar. Det känns inte som ett dataspel utan som att det på något vis faktiskt skulle kunna se ut såhär, om det var på riktigt. Vissa menar att det viktigaste med en monsterfilm är att handlingen måste fungera även på ett mänskligt plan, att det måste finnas en story där i bakgrunden. Det håller jag inte med om. Det viktigaste för att en monsterfilm ska fungera är att specialeffekterna fungerar, vilket de alltså gör i Godzilla. Det är även positivt att man inte bara skildrar förödelsen utan även effekterna av förödelsen. Det var det positiva. Det negativa är att även om filmen i övrigt inte är dålig är den ganska ointressant. Den där mänskliga vinkeln har en framträdande roll och det hela är ok, inte mer.

Jag har köpt och sett Godzilla i 3D men utfallet känns tveksamt. Jag satt och irriterade mig på den suddighet som kan uppstå i 3D och ångrade faktiskt att jag inte såg filmen i 2D. Nu kan det förvisso delvis förklaras med att just Godzilla fungerar sämre i 3D än andra filmer, men ändå.

Extramaterialet består av diverse ointressanta dokumentärer på ungefär en timme. Slänger på en riktigt läcker teaser-affisch för att… den är riktigt läcker!

:-I

söndag 12 oktober 2014

The Act of Killing

  

Joshua Oppenheimers dokumentär The Act of Killing (2012) har blivit tokhyllad. Jag har väntat på den ett tag men gav upp och införskaffade den på import. Att filmen inte finns utgiven i Sverige är faktiskt obegripligt. The Act of Killing skildrar… ja, vad är det den egentligen skildrar? En anledning till att den hyllats så mycket är att det rör sig om en film som inte liknar någonting som någonsin gjorts tidigare. Grunden är de fruktansvärda massakrer som ägde rum på Indonesien 1965-66 där högerregimen och dess gangsters mördade vad man tror uppgår till cirka en halv miljon människor. ("Gangsters" är för övrigt inte mitt ordval utan är vad de själva kallade och kallar sig). Måltavlan var kommunister men alla misshagliga kunde lätt pekas ut att var just det. Exempelvis människor vars enda brott var att de råkade vara etniska kineser.

Redan här har The Act of Killing bidragit med något värdefullt, i alla fall för mig som innan jag såg filmen var dåligt påläst om ämnet. Men även om syftet med The Act of Killing är att belysa dessa fasansfulla händelser är det själva formen som gör den till något unikt. Oppenheimer har nämligen sökt upp ett antal av förbrytarna. I en vanlig dokumentär skulle det antagligen handla om någon form av konfrontation, men inte här. Tydligen har Indonesien inte alls gjort upp med sitt förflutna och dessa gangsters har ingen anledning att försöka dölja sina handlingar. Tvärtom är det något som de talar helt ogenerat om. Hur är det möjligt? Filmen ger inget annat svar på det utöver just det här med att förövarna aldrig har ställts till svars. Tvärtom får man på ett politiskt möte se hur en minister förklarar att ibland behöver man gangsters för att få saker och ting utförda. Det finns självklart andra sidor och bilder av Indonesien att betrakta. Men The Act of Killing visar upp en sida gör att man häpnar.

Sen tillkommer nästa unika del: Förövarna går med på att rekonstruera sina brott framför kameran och därmed spela in en slags film i filmen. Här blir det riktigt obehagligt. Jag har inget emot magstarka sekvenser på film men att se dessa bödlar utföra och prata om sina handlingar tillhör bland det mest hårresande jag sett. Jag såg The Act of Killing i somras och hade tänkt lyssna på kommentarspåret men drog mig för det och sköt upp det bara för att jag blev så illa berörd.

Utöver att informera och avslöja innehåller The Act of Killing även en personlig utveckling. Det är inte övertydligt men det är samtidigt uppenbart att den gangster som filmen främst fokuserar på inte mår särskilt bra. Samt att han under filmens gång med mycket små steg genomgår någon slags katarsis. Utöver groteska bilder innehåller The Act of Killing även vackra och bisarra bilder, såsom den på omslaget. Fullständigt unikt.

Den här importerade DVD:n innehåller två skivor varav den första har en så kallad theatrical cut av filmen varav den andra en lite längre directors cut. Första skivan innehåller ett avsnitt av en amerikansk samhällsprogram vid namn Democracy Now, ett avsnitt från Vice samt bortklippta scener m.m. Guldkornet är dock den andra skivans kommentarspår med Oppenheimer och Werner Herzog. Det tog emot men till slut lyssnade jag på det och det var det värt. Man får mycket information om sånt som inte är helt klart i filmen. Som till exempel den där fisken på omslaget.

:-D

fredag 3 oktober 2014

Blue Jasmine


Woody Allen fortsätter trumma ut filmer och Blue Jasmine (2013) är uppföljaren till den inte särskilt lyckade To Rome with Love. Allen återvänder till USA och staden som har huvudrollen är San Francisco, även om New York spelar en viktig roll. Antagligen har jag aldrig sett Cate Blanchett dålig så givetvis är hon bra även här. Hon spelar en bortskämd överklasstant som förlorat allt och som ”tvingas” flytta hem till sin syster som inte har det så lätt. Och ”tvingas” umgås med arbetarklassen. Som det låter består det hela av en och annan moralkaka och lite dråpliga klassklyftor. Men med tanke på att sånt ofta blir så banalt så är Blue Jasmine faktiskt riktigt rolig. Men bara då och då. Lika ofta är det poänglös buskis. Synd.

:-I