onsdag 21 maj 2014

I hakkorsets skugga


Förpackningen av den rumänska filmen Eva (2010) som på svenska begåvats med titeln I hakkorsets skugga visar upp bland de värsta missbruk av hakkorstricket jag någonsin sett. Det är förvisso per definition inte fel att låta en svastika uppta en tredjedel av motivet, det skulle kunna vara motiverat. Men när det handlar om en film som innehåller noll svastikor och endast en SS-officer som syns i bild i några sekunder känns det oerhört märkligt. Och i vilken skugga då? Filmen utspelas i överklasskretsar i Rumänien, ett land som alltså var på Tysklands sida. Fast inget av detta spelar egentligen någon roll. På baksidan presenteras Eva som ”Krig / Romantik” men det är gravt missvisande eftersom innehållet består av ca: 3% krig och resten romantik. Specialeffekterna i den minimala krigsscenen är dessutom fullständigt undermåliga.

Hur fungerar då romantiken? Högst oklart? Det hela kretsar kring Eva, som är 16 år i filmens inledning och hennes romanser med tre (eller är det fyra?) olika män genom åren. Jag utgår från att manus utgår från en roman eftersom det är totalt upphackat och det känns som att centrala stycken ha klippts bort i ett försök att spara tid. Som exempelvis när Eva deklarerar att en person är hennes allra bästa vän, trots att han bara skymtat förbi i några få korta scener. Eller när det framgår att hon tydligen gift sig och vill skiljas från en av herrarna utan att något av detta har visats. En mindre allvarlig brist, om än underhållande, är att två av hennes män lyckas bli skjutna i armen under lite olika omständigheter. Utslag av bristande fantasi? För övrigt bör det kanske tilläggas att det talas engelska och att rollbesättningen inte består av särskilt många rumäner. Antar att det är ett knep för att försöka sälja filmen på en internationell marknad?

Omslaget har jag redan kommenterat. Bildkvaliteten på denna DVD är dassig och det ingår inget extramaterial.

:- =

tisdag 20 maj 2014

Bobby ”The Brain” Heenan – 2 disc set


Bobby ”The Brain” Heenan är en DVD från 2010 utgiven av WWE som skildrar karriären av den främsta managern inom wrestling. Det är såklart subjektivt men jag har å andra sidan aldrig hört någon som påstått att någon annan skulle vara bättre än Bobby Heenan. Har man inte koll på wrestling är det nog på sin plats med ett förtydligande: Att vara manager inom wrestling innebär inte att man på riktigt är manager för någons karriär utan det handlar om att spela en roll. Traditionellt har man använt managers i fall med elaka brottare som saknar talang för att snacka upp matcher. Släng in en manager som får sköta snacket så får brottare sköta sitt i ringen. Sen kan managern även störa under matchen genom att distrahera domaren, få in ett tjuvslag och så vidare.

Bobby Heenan var bra på att prata och irritera att han ofta var betydligt mer avskydd än de brottare han företrädde. Folk kunde verkligen inte få nog av att få se honom åka på spö i samband med match. Att vara irriterande och obstinat är hur lätt som helst. Men att vara det på ett finurligt vis så att folk verkligen retar sig på en snarare än att bli trött på en är en konstform. En konstform som Bobby Heenan bemästrade. Grunden till det är att han är extremt snabbtänkt och otroligt rolig. Just humorn är något som framträdde i rollen som ”The Brain” men ännu mer i intervjuer med personen Bobby Heenan när han inte spelade sin roll.

Något som han ofta ägnade sig åt var en slags skev argumentation som kunde vara svår att bemöta även om man vet att han hade fel. Det är som sagt jättelätt att bara kläcka ur sig något helt galet och poänglöst. Vad Bobby Heenan gjorde var att framföra argument som nästan håller ihop, vrida det lite och sen med sin snabbtänkthet bemöta motargument ibland helt logiskt, ibland med argument som bara följer hans egen logik. Jag roas extremt mycket av denna teknik och försöker mig då och då på att anamma den när jag vill driva lite med folk. Faktum är att jag föll för den redan från början och på högstadiet brukade jag ibland klämma in ett ”The Brain” i mitt namn när jag undertecknade saker.

Det som gör karaktären ”The Brain” så mångbottnad är att han anser sig vara smartare än alla, samtidigt som alla vet att han egentligen är en fegis och fuskare, samtidigt som han faktiskt ÄR smartare än de flesta. Bara inte så smart som han tror att han är. Att lyckas balansera det här vittnar om att personen Bobby Heenan faktiskt är smartare än de flesta.

Så till DVD:n. Första skivan innehåller en dokumentär om hans liv och karriär samt ett antal bonusklipp. Det som bjuds är förvisso intressant men det känns kort och inte så genomtänkt, tyvärr. Andra skivan innehåller matcher. Även om Bobby Heenan egentligen var en manager tvingades ha då och då gå matcher. Avslutningsvis följer två matcher där han är kommentator, en roll där hans snabbtänkthet och humor verkligen visade sig.

Min förstärkare gav ju relativt nyligen upp och jag har även haft problem med gamla DVD-spelare som köptes tillsammans med förstärkaren. Båda är av märket Argon och har en integrerad fjärkontroll. Att jag över huvud taget behållit spelaren beror på att den är regionsfri vilket gör att jag kan se amerikanska importer såsom denna DVD. Men nu gav spelaren upp så de sista två matcherna kunde jag inte se på DVD. Sån tur att jag har Royal Rumble 1992 på brittisk DVD. Sista matchen, "Gimmic Battle Royal" från WrestleMania X-Seven, fick jag dock se på youtube. Jaha, vad händer nu vid de extremt få tillfällen då jag känner mig sugen på att kolla på amerikansk import?

:-)

måndag 19 maj 2014

Prisoners


Prisoners (2013) är en obehaglig och spännande thriller. Som blir extra obehagligt eftersom den lånar många tekniker från skräckfilmen. Inget övernaturligt utan mer att bygga upp en genuint obehaglig stämning samt strössla med en hel del äckel. Lite på samma sätt som Winter’s Bone.

Filmen kretsar kring två försvunna barn, kring föräldrarnas sätt att hantera faktumet att det finns en misstänkt person som släpps i brist på bevis. Hur ska man hantera en sådan situation? När man vet att tiden är avgörande om det är så att barnen fortfarande är i livet. De fyra föräldrarna agerar högst olika och konflikter uppstår. Men hur skulle man själv agera? Styrkan med Prisoners är att den så väl lyckas belysa denna problematik. Även att polisutredningen skildrar ger filmen ytterligare en dimension.

Första halvan av Prisoners är faktiskt brilliant. Sen tappar den lite när det blir lite för många vändningar för min smak. Vilket är trist men det är ändå en klart sevärd film.

Inget extramaterial ingår på denna Blu-ray. Dock bjuder den på en knivskarp bildskärpa.

:-)

onsdag 14 maj 2014

The Blitz


The Blitz är en holländsk (nederländsk?) film från 2012 som egentligen heter Het Bombardement. Fokus ligger på Bombningen av Rotterdam men det är faktiskt en total slump att jag följer upp Battle of Britain med just den här filmen, två filmer som båda behandlar flygkrig under andra världskriget.

Redan i första scenen börjar jag ana oråd eftersom det rör sig om en gammal man idag som minns tillbaka på kriget. Alltså, den öppningen är den typen av klyscha som faktiskt är totalt onödig och därför bara gräsligt irriterande. Tyvärr repar sig filmen inte utan allt går snett. Det ska vara någon slags romantiskt drama men ändå späckad med ”komik”. Grunden är att arbetarkille blir förälskad i överklassflicka men hon är bortlovad och det är uppenbart att allt kommer kulminera i bombningen av Rotterdam. Det är en gräsligt usel film. När en film är riktigt dålig har jag ibland väldigt svårt att förstå hur det kunde gå så snett, hur filmskaparna tänkte. Så är inte fallet här för här förstår jag ungefär hur dom tänkte. Här behövs romantik, här behövs komik, här behövs osv. Det är en klyschfest med referenser från hundra filmer man sett. Det är på tok för mycket och totalt osammanhängande. Jag kan med all säkerhet säga att det här är den absolut sämsta holländska (nederländska) filmer jag någonsin sin sett! Vilket inte säger mycket då den enda jag kan komma på att jag sett utöver den här är Zwartboek.

En film så fylld av klyschor bjuder givetvis på klyschornas klyscha: Omslaget på DVD:n prövar givetvis på hakkorstricket!

:- =

tisdag 13 maj 2014

Slaget om England


Battle of Britain (1969) är en film som, såklart, skildrar slaget om England. En avgörande serie händelser men som jag aldrig riktigt fascinerats så himla mycket av. Skildringen är från båda sidor men den huvudsakliga fokusen ligger på den engelska sidan. Det jag gillar med storfilmer från den här tidsperioden som behandlar det andra världskriget är utgångspunkten ofta är att ta ett brett grepp på både taktiska och strategiska frågor, att de personliga berättelserna inte ligger i förgrunden. Jag tjatar men tänk om man kunde förmå sig göra sådana filmer idag, med dagens specialeffekter.

Filmen är uppenbart påkostad och även om jag redan kan grunden så lär jag mig lite mer om vad som hände de där avgörande dagarna. Som film är den långt ifrån något mästerverk utan istället bitvis om inte dålig så rätt tjatig. Att skildra luftstrid på ett begripligt vis är dock rätt svårt. Sevärd? Om man är intresserad av ämnet.

Inget extramaterial medföljer.

:-I

måndag 5 maj 2014

Saboteur


Jag kommer gör ett avsteg från den allrådande principen på den här bloggen. Som säger att jag recenserar produkter, inte filmer i sig. Alltså, kommer det en box så recenserar jag hela boxen när jag är klar. Min julklapp Hitchcock – The Masterpiece Collection kommer dock bli ett undantag. Ett mastodontinlägg med 14 inlägg som kanske drar ut väldigt på tiden blir helt enkelt ogörligt. Så jag frångår principen och tar filmerna var för sig och så knyter jag ihop säcken med ett avslutande inlägg om själva boxen när jag väl är i mål.

Började med 50-talet, tog sen 40-talet och i och med Topaz avslutades 60-talet. Nu är det bara 40-talet kvar. Först ut är Saboteur från 1942. Till att börja med måste jag konstatera att det är lite svårt med så pass gammal film. Att ta det till mig. Stilen känns oundvikligen främmande och… gammal. Just därför blir jag så nöjd över att det uppenbarligen är ett riktigt bra manus. Dialogen, som låter så töntig och gammaldags, är faktiskt riktigt vass. Det skiner igenom. Temat i Saboteur är sabotage mot amerikanska vapenfabriker under andra världskriget. Utförda av amerikanska nazister. Huvudpersoner blir oskyldigt anklagad och måste försöka rentvå sig genom att finna de skyldiga. En klassisk story väl utförd!

Extrematerialet består av en 35 minuter lång dokumentär som ger lite insikt till filmen men som är av rätt tveksam kvalitet.

:-)