fredag 28 december 2012

Fifflaren


Jag gillar filmer som bjuder in till en obekant men fascinerande värld. The Hustler (”Fifflaren”) (1961) är en sådan film. Världen man bjuds in till är den hos biljardskojare (”pool hustlers”). Alltså, på ett teoretiskt plan gillar jag biljard så det är spännande. Och Paul Newman gör såklart ett fantastiskt porträtt som… biljardskojare.

Filmen är i svartvit. Utöver kommentarspåret ingår ett gäng dokumentärer vilket ger några timmars underhållning.

:-)

onsdag 26 december 2012

Årets julklapp


Av historien har vi lärt oss att vi inte har lärt oss nåt av historien. Eller nåt. För drygt fem (!) år sen skrev jag om att jag införskaffat "Årets julklapp" och är fortfarande inte klar med den... Men nästan!

Tyvärr måste jag erkänna att Hitchcock är något av en (pinsam) blind fläck hos mitt filmintresserade Jag. Det faktumet i kombination med att Hitchcock - Master Collection är en galet snygg box slutade med att jag införskaffade den som "Årets julklapp"...

:-)

tisdag 25 december 2012

Hobbit – En oväntad resa (3D)


Har inte skrivit så mycket om The Lord of the Rings på den här blggen. Jag har kommenterat trötta utgåvor först på DVD och sen på Blu-ray, samt faktumet att filmsviten tillhör mina absoluta favoriter på 00-talet.

Jag känner själv att jag lite för ofta drar klyschan ”absoluta favoriter” men jag vidhåller att de filmerna om några förtjänar det epitetet. Bortsett från Star Wars finns ingen jämförelse i filmhistorien när det gäller något som jag har följt och studerat i detalj som The Lord of the Rings. Grunden är att jag är en rätt svår Tolkiennörd. När det väl blev klart att Sagan om Ringen skulle filmas följde jag produktionen mycket noggrant. Det som gjorde den resan så unik var att filmerna faktiskt levde upp till hypen! Vilket inte borde vara möjligt då lagen om högt ställda förväntningar säger motsatsen. Men så var det! Åren innan den första filmen gick upp på bio (2001) och de efterföljande släppen av de förlängda versionerna lagom till jul tillhör mina absolut finaste filmminnen. Ja, jag erkänner mig skyldig till att bli en smula sentimental när jag skriv detta.

Så hur kände jag inför att man även skulle göra film av The Hobbit? Med Peter Jacksons medverkan först som producent och sen som regissör. Förvånansvärt lite faktiskt. Det var nog en kombination av att vara luttrad efter debaclet efter Episode 1 samt faktumet att man skulle sträcka ut den 300 sidor långa boken i två filmer (The Lord of the Rings är – beroende på hur man räknar – på 1 200 sidor och det blev tre filmer av den). När det sen framgick att man valde att dra ut även The Hobbit i hela tre filmer kändes det mest löjligt eftersom det omöjligen finns tillräckligt med stoff i originalet till det.

Farhågan angående längd visade sig tyvärr slå in. The Hobbit – An Unexpected Journey (Hobbit – En oväntad resa) (2012) är på tok för lååång. Vilket känns så himla onödigt. Även om jag av artistiska skäl tycker att det är en usel idé att dela upp den på hela tre filmer kan jag rent intellektuellt förstå de affärsmässiga orsakerna. Det är inte mer komplicerat än att tre filmer säljer fler biljetter än två. Men! Om man nu valt den vägen varför då dra ut första filmen till två timmar och 50 minuter? Det finns ingen som helst vettig anledning. Det är på tok för mycket meningslösheter, främst actionscen, på actionscen, på actionscen. En timme kortare hade gjort filmen bättre och hade lämnat mer material över till uppföljarna vilket i sin tur hade gjort dom bättre. Och när jag nu hör rykten om förlängda versioner på Blu-ray kan jag inte tro mina öron. (Men jag antar att det kanske mest handlar om korta blodiga klipp? eftersom The Hobbit i jämförelse med The Lord of the Rings är påtagligt oblodig. Vilket förvisso kompenserats med påtagliga mängder av alternativa kroppsvätskor…)

Hur är filmen i övrigt då? Att tonen är lite mindre dyster än i The Lord of the Rings är inget märkligt eftersom det ju är det förhållande som råder i de litterära förlagorna. Överhuvudtaget är förlagan något av ett problem. För å ena sidan vill man ju inte att filmen ska skilja sig från originalet, å andra sidan vet man redan från början att scener som den med de tre trollen fungerar som saga men inte kommer att göra det som film.

Men nog med gnäll. Det finns många scener som är oerhört spektakulära och som fungerar ypperligt! Och bortsett från lite väl mycket komik från vissa av dvärgarna fungerar skådespeleriet mycket bra. Över huvud taget är det ett kärt återseende att åter få besöka den här världen. Bara att höra musiken ger mig rysningar. Men mer än så är inte The Hobbit, den kan helt enkelt inte matcha The Lord of the Rings. Precis som med böckerna. Den förstnämnda är en bagatell, den sistnämnda ett ojämförligt och unikt verk. Vilket är lite synd. Inte för att jag hade trott annat men jag hade hoppats på en positiv överraskning. Å andra sidan är The Hobbit inte heller en besvikelse.

Så var det detta med formatet. Ja, jag såg den i 3D trots att jag egentligen tänkt sluta se filmer i det formatet. Orsaken var dels att det var enda möjligheten att se filmen i det där omtalade 48 frames per second, dels för att det påstods att 3D-effekterna skulle fungera mer effektivt i det formatet. Vad ska man då tycka om 48 FPS? Tydligen är det olika hur olika individer upplever det, precis som med 3D. Jag sällar mig till den skaran som tycker att interiörerna ser ut som en sportstudio på HDTV. Alltså att det ser ut som dekor gör när man befinner sig i studio, inte hur dekor ser ut på färdig film. Om det sen är dåligt (vilket är min initiala känsla) eller om det är en vanesak är faktiskt inte så lätt att säga? Bilder är ju just bara det: Bilder. Oavsett teknik kommer det alltid vara något som gör att man uppfattar det som en bild av verkligheten snarare än verkligheten.

Framtiden då? Visst kommer jag att köpa The Hobbit på Blu-ray och visst ser jag fram emot uppföljaren. Mest för att jag är lite nyfiken på hur dom löser det hela.

:-I

söndag 16 december 2012

Star Wars - The Ultimate Action Figure Collection



I samband med att jag betade av Star Wars på Blu-ray har jag avverkat några andra Star Wars-saker som legat och samlat damm. Nu är jag dock klar med det kapitlet så där här blir det sista Star Wars-relaterade inlägget för i år.

Jag skrev att kunskap om detaljer gör min relation till Star Wars unik om man jämför med alla andra filmer. En viktig bidragande orsak är samlandet på figurerna, eller ”Star Wars-gubbar” som man sa. Dels gjorde dom en omfattande kunskapsbas för att sortera alla udda biroller som bara skymtas i bakgrunden, dels visade den upp deras uniformer i detalj. Det sistnämnda kan dock vara väldigt bedrägligt, vilket den nysläppta Star Wars - The Ultimate Action Figure Collection visar många bevis på. Främst tekniska begränsningar men ibland även bristande kunskap gjorde att figurerna skiljer sig en aning från karaktärerna i filmerna. Färger och annat är ofta förenklat och ibland direkt felaktigt. Men just att bena ut dessa diskrepanser leder till ökad kunskap om detaljerna. Och det är detaljerna som räknas!

:-)

tisdag 11 december 2012

The Making of the Empire Strikes Back


Lagom till Star Wars 30-årsjubileum 2007 släpptes den utmärkta The Making of Star Wars. Till jubileet för The Empire Strikes Back släpptes således The Making of the Empire Strikes Back. Detta var 2010 och först hade jag missat det och sen när jag väl införskaffat boken började jag läsa den i samband med att jag såg Star Wars på Blu-ray.

Nu är jag klar och kan konstatera att den här boken är fullständigt fantastisk! 372 sidor faktaspäckad med fakta och foton. Ett måste om man vill veta allt och lite till om världens bästa film!

En positiv sak att se fram emot är att under 2013 är det dags för nästa bok i serien: The Making of the Return of the Jedi!

:-D

lördag 8 december 2012

The Dark Knight Rises



Som sagt anser jag att The Dark Knight Rises (2012) är ett utmärkt avslut på Chris Nolans fantastiska Batman-trilogi! Möjligen är jag för generös med betyget och hade det rört sig om en enskild film hade det nog blivit ett snäpp lägre. Men filmer existerar ju inte oberoende av andra filmer och som avslut på trilogin tycker jag som sagt att den fungerar väldigt bra! Och jag förvånas över hur pass mycket jag gillar gestaltningen både av Bane och Selina Kyle, två karaktärer som riskerade att bli antingen töntiga eller tråkiga.

Filmen ser självfallet helt perfekt ut på Blu-ray. Bildformatet växlar då och då till IMAX men det är absolut inget som stör utan är tvärt om bara läckert! Extramaterialet består av korta dokumentärer på totalt några timmar och är intressant men som så ofta med ny film går det inte på djupet. Något som dock gör det är en timmes dokumentär om batmobilens utveckling som är riktigt underhållande.

:-D

onsdag 5 december 2012

Dracula



Rullar på med mitt vampyrtema och nästa anhalt är en film med titlen Dracula. Det finns det många filmer som har och den här är från 1979. Frank Langella spelar huvudrollen och bjuder på en mycket charmig version av greven, långt från den plågade gestalt som ibland skildras. Historien följer romanen ganska noga även om man återigen har blandat om Mina och Lucy samt ändrat så att Mina är van Helsings dotter. Precis som i Dan Curtis’ Dracula blir det tydligt att Coppola snott ett och annat även från den här filmen till Bram Stoker’s Dracula. Jag tänker främst på scener när Renfield äter insekter samt när Dracula skär upp sitt bröst med nageln. Finns även annat som är misstänkt likt.

Alltså, jag gillar den här versionen av Dracula. Mest lider den av låg budget, ibland stolpigt skådespeleri samt Langellas 70-talsfrilla. Samtidigt har den mycket atmosfär och Langella är väldigt bra som Dracula!

Bilden är i 16:9 och ljudet i stereo. Extramaterial ingår inte på denna importerade DVD.

:-)